Шопска салата – кулинарният трибагреник на Балкантурист
Шопската салата е характерно за българската трапеза ястие десетилетия наред. Тя се приготвя от нарязани домати, краставици, чушки, лук и сирене. Овкусява се с оцет, сол и олио. Украсява се с резенчета зелена чушка и стръкчета или листенца магданоз.
С времето рецептата се видоизменя и съставките на салатата са различни – може да я приготвите със или без сирене, както с печени пиперки, така и със сурови, да добавите стар лук, да използвате зелени пера или изобщо да няма лук, декорирането с маслини също е по желание.
Знаете ли, че шопската салата е създадена през 1956 година от майстори готвачи в ресторант на "Балкантурист". Твърди се, че замисълът е да се направи ястие, което да пресъздава националния трибагреник и да популяризира страната ни. |
Рецепта за шопска салата
Необходими продукти:
- 5 домата
- 2 краставици (сорт "Гергана")
- 2 печени пиперки
- 1/2 глава червен лук
- 200 грама бяло саламурено сирене
- олио, оцет (винен или ябълков) и сол за овкусяване
- магданоз и маслини за украса
Как се прави шопската салата
Нарежете доматите на кубчета, краставиците на полукръгчета (или на кръгчета), а чушките и лука на ивици. Смесете зеленчуците в салатиера, овкусете ги със сол, оцет и олио. Разбъркайте продуктите, след което разпределете салатата в чинии. Поръсете всяка порция с настъргано или намачкано с вилица бяло саламурено сирене.
Украсете салатата със стръкчета пресен магданоз и маслини.
Овкусяване на шопската салата
Днес, в старанието си да се храним все по-здравословно, често овкусяваме салатите със зехтин вместо с олио и с лимонов сок или с балсамов оцет вместо с традиционния винен или ябълков. Тези продукти се съчетават и с шопската салата, въпреки че вкусът й леко се променя.
Съотношението на продуктите за салатата не е нормирано. Обикновено то се определя от вкусовите предпочитания на човек. Най-често се използват равни количества домати и краставици, по-малко чушки и най-малко е количеството на лука.
Подреждане на шопска салата
Ако искате да поднесете по оригинален начин шопската салата, подредете продуктите според цветовете им, така че да отговарят на последователността на багрите на националния трикольор. За да бъде забелязан този ефект, използвайте стъклена салатиера, в която сложете слой от домати, след това слой от краставици и завършете композицията със задължителното саламурено сирене.
С какви ястия и напитки се сервира шопската салата
Най-добрата компания на шопската салата е ракията. Мастиката също е подходящо питие.
Шопската салата се сервира и като гарнитура към месо, някои хора си я хапват заедно с пържени картофки, може да се консумира по всяко време на деня. Вкусовете в композицията са едновременно контрастиращи и допълващи се.
Една от разновидностите на шопската салата е т.нар. овчарска. По нашите ширини тя е може би следващата най-разпространена след шопската. Различното в овчарската салата е, че към изброените по-горе продукти се добавят варено яйце и шунка, а понякога дори и кашкавал. Шунката често се заменя със сушени меса или различни колбаси. |
Шопската салата е популярна на Балканите и разбира се, не липсват твърдения, че рецептата не е българска, а произходът на салатата е сръбски например.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 250 мл
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 100 мл
БЕСТ ДЖОЙ СПРЕЙ ЗА ГОТВЕНЕ КОКОС 500 мл
МЕЛИСА ЕНД ДЪГ ДЪРВЕН САЛАТЕН КОМПЛЕКТ 19310
ЛЕНЕНО СЕМЕ 500 г СТЕЛ АРГО
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Полезни и вредни свойства на марулята
- Салата айсберг - състав и полезни свойства
- Диета със салати за отслабване (6 рецепти)
- Салата от моркови, ябълки и червено цвекло с лимонов дресинг
- Как да си направим кълнове по най-лесния начин?
- Салата от маслини и лук
- Рецепти за салати от маруля
- Салатен дресинг Цезар с аншоа и пармезан
- Салата от грах с кисели краставички и чесън
- Направете 3-дневно пречистване на организма със салата от зеле, цвекло и моркови
Коментари към Шопска салата – кулинарният трибагреник на Балкантурист