Шопска салата – кулинарният трибагреник на Балкантурист

Шопската салата е характерно за българската трапеза ястие десетилетия наред. Тя се приготвя от нарязани домати, краставици, чушки, лук и сирене. Овкусява се с оцет, сол и олио. Украсява се с резенчета зелена чушка и стръкчета или листенца магданоз.
С времето рецептата се видоизменя и съставките на салатата са различни – може да я приготвите със или без сирене, както с печени пиперки, така и със сурови, да добавите стар лук, да използвате зелени пера или изобщо да няма лук, декорирането с маслини също е по желание.
Знаете ли, че шопската салата е създадена през 1956 година от майстори готвачи в ресторант на "Балкантурист". Твърди се, че замисълът е да се направи ястие, което да пресъздава националния трибагреник и да популяризира страната ни. |
Рецепта за шопска салата
Необходими продукти:
- 5 домата
- 2 краставици (сорт "Гергана")
- 2 печени пиперки
- 1/2 глава червен лук
- 200 грама бяло саламурено сирене
- олио, оцет (винен или ябълков) и сол за овкусяване
- магданоз и маслини за украса
Как се прави шопската салата
Нарежете доматите на кубчета, краставиците на полукръгчета (или на кръгчета), а чушките и лука на ивици. Смесете зеленчуците в салатиера, овкусете ги със сол, оцет и олио. Разбъркайте продуктите, след което разпределете салатата в чинии. Поръсете всяка порция с настъргано или намачкано с вилица бяло саламурено сирене.
Украсете салатата със стръкчета пресен магданоз и маслини.
Овкусяване на шопската салата
Днес, в старанието си да се храним все по-здравословно, често овкусяваме салатите със зехтин вместо с олио и с лимонов сок или с балсамов оцет вместо с традиционния винен или ябълков. Тези продукти се съчетават и с шопската салата, въпреки че вкусът й леко се променя.
Съотношението на продуктите за салатата не е нормирано. Обикновено то се определя от вкусовите предпочитания на човек. Най-често се използват равни количества домати и краставици, по-малко чушки и най-малко е количеството на лука.
Подреждане на шопска салата
Ако искате да поднесете по оригинален начин шопската салата, подредете продуктите според цветовете им, така че да отговарят на последователността на багрите на националния трикольор. За да бъде забелязан този ефект, използвайте стъклена салатиера, в която сложете слой от домати, след това слой от краставици и завършете композицията със задължителното саламурено сирене.
С какви ястия и напитки се сервира шопската салата
Най-добрата компания на шопската салата е ракията. Мастиката също е подходящо питие.
Шопската салата се сервира и като гарнитура към месо, някои хора си я хапват заедно с пържени картофки, може да се консумира по всяко време на деня. Вкусовете в композицията са едновременно контрастиращи и допълващи се.
Една от разновидностите на шопската салата е т.нар. овчарска. По нашите ширини тя е може би следващата най-разпространена след шопската. Различното в овчарската салата е, че към изброените по-горе продукти се добавят варено яйце и шунка, а понякога дори и кашкавал. Шунката често се заменя със сушени меса или различни колбаси. |
Шопската салата е популярна на Балканите и разбира се, не липсват твърдения, че рецептата не е българска, а произходът на салатата е сръбски например.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Салати
- Зеленчукови салати
- Пролетна салата от спанак с киноа и нахут
- Салата с чери домати, маслини и кедрови ядки
- Салата от домати с елда
- Горчивите салати - модерни и полезни
- Салата от тиквички с орехи
- Гръцка салата
- Морковена салата с нахут и таханов дресинг
- Насърчете отслабването със свежа салата от листа от червено цвекло
- Салата от печени патладжани и пресни домати с чесън и лук
- Салата Снежни човеци от ориз, царевица и рулца от раци
Коментари към Шопска салата – кулинарният трибагреник на Балкантурист