Шоколадов кейк със сметана
Необходими продукти:
- 1/2 чаена чаша масло
- 220 грама шоколад
- 4 яйца на стайна температура
- 1 чаена чаша захар
- 1/4 чаена лъжица сол
- 1/2 чаена чаша сметана
- 1 1/2 чаена чаша разбита сладкарска сметана
Начин на приготвяне:
Намазнете дъното на кръгла тава с масло - не мажете страните, това ще попречи на кекса да се надуе равномерно.
Маслото разтопете в касерола и към него добавете шоколада, за да се разтопи. Изчакайте няколко минути, след което разбъркайте, за да се получи еднородна консистенция.
Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците разбъркайте с 1/2 чаена чаша захар, бъркайте енергично, докато се получи много светла смес.
Белтъците разбийте на сняг, като в края на бъркането постепенно добавете останалата захар.
Сметаната разбийте, докато се образуват твърди върхове.
Смесете шоколадовата смес с жълтъка, вливайки я на тънка струя при непрекъснато бъркане.
Добавете белтъците към сместа, лъжица по лъжица, като разбърквате внимателно с шпатула. По същия начин накрая прибавете сметаната.
Изсипете тестото в приготвената тавичка и печете около 45-50 минути на 180 градуса. Охладете на стайна температура, като не се притеснявайте, ако кексът спадне в средата, това е и целта.
В получения кладенец в сладкиша сложете разбитата сметаната, оформяйки я като купчинка. Украсете с малко шоколад.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: food52.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Кейк близалки
- Боровинков кейк с лимон и рикота
- Двуетажен сладкиш с мед и масло
- Кейк мус със сироп от рози и ягоди
- Кейк с цитрусов мус
- Сметанов зебра кейк
- Замразен ягодов кейк
- Плодов кейк с малини, къпини и боровинки
- Пухкав млечен кейк с боровинки и маково семе
- Маделини /мадленки/ с лимонова глазура
Коментари към Шоколадов кейк със сметана