Шоколадово руло с боровинки и маскарпоне
Почитателите на шоколада знаят, че той прекрасно се съчетава с различни плодове и това важи за всичките му форми. Дали ще хапвате шоколадова торта, руло, крем или сладолед, ако за приготвянето на тези сладкарски изкушения са използвани и плодове, насладата ще бъде двойна. Затова ви предлагаме рецепта за домашно шоколадово руло с маскарпоне и боровинки. Спряхме се на боровинките, защото те придават лек кисел привкус на иначе сладкия десерт.
Необходими продукти:
- 5 яйца
- 125 грама захар
- 80 грама брашно
- 20 грама какао на прах
- 100 грама черен шоколад
- 200 милилитра течна сметана с масленост 33%
- 30 грама масло
- 250 грама маскарпоне
- 50 грама кондензирано мляко
- 130 грама пресни боровинки (по избор)
Как се прави шоколадовото руло с крем от маскарпоне и боровинки
Разбийте яйцата в купа, добавете 125 грама захар и продължете да разбивате до получаване на пухкава пяна (около 4-5 минути).
Пресейте какаото и брашното директно в яйцата и внимателно разбъркайте с лопатка или тел за разбиване на яйца, докато тестото стане еднородно, като се стараете максимално да запазите въздушността на яйчената маса.
Застелете с пергамент тава (или използвайте силиконова основа), разпределете равномерно тестото. В случая съдът е с размери 30 х 40 сантиметра.
Изпечете във фурната, като поставите тавата на средното ниво на уреда. Необходими са около 10-12 минути при средна температура от 180 градуса.
Сложете готовия блат върху посипана с пудра захар кърпа, като при прехвърлянето на основата използвайте лист пергамент. Навийте руло и оставете да се охлади.
През това време направете шоколадов крем Ганаш.
Сгорещете 100 милилитра от течната сметана, като не допускате да кипне. С нея залейте предварително начупения на парчета шоколад, изчакайте минута-две и разбъркайте.
След това добавете маслото, отново разбъркайте и оставете кремът да се охлади до стайна температура, консистенцията ще се сгъсти малко.
Смесете маскарпонето с кондензираното мляко и разбъркайте. Кондензираното мляко може да замените с пудра захар, но не и с кристална, защото тя няма да се разбие и ще се усеща в крема. Също така може да използвате различно от посоченото количество, в зависимост от вкусовите ви предпочитания.
Останалата сметана разбийте до състояние "твърди върхове", като за целта е необходимо продуктът да бъде охладен (Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана).
Комбинирайте сметаната и маскарпонето, като разбърквате с лопатка, загребвайки отдолу нагоре, запазвайки въздушността на сметаната. Бъдете много внимателни!
Когато блатът се охлади напълно, развийте рулото и отстранете хартията за печене. Нанесете равен слой от шоколада, върху него крема от сметана и маскарпоне, следват боровинките (ако са едри, разрежете ги на две или повече части). Отново оформете руло, помагайки си с кърпата. Приберете го в хладилника за минимум няколко часа или за една нощ.
Може да украсите с крем, шоколад и/или плодове.
Да ви е сладко!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ЕМПЕР ДАМСКА ТОАЛЕТНА ВОДА CHIFON BELLE 100 мл
НЕЙЧЪРС ФАЙНЕСТ ШОКОЛАДОВА ГРАНОЛА 320 г
МИЛМЕКС ЧЕРЕН ШОКОЛАД СЪС СТЕВИЯ 80 г
КОМПЛЕКТ МАСКИ ЗА ЛИЦЕ + НЕСЕСЕР + ГЪБА ЗА БАНЯ 7TH HEAVEN
НовОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
СИЙСТАРС ЕКСФОЛИРАЩ ГЕЛ С ШОКОЛАД 120 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Шоколадови блокчета с извара и ягодово сладко
- Цветни рулца от тортила питки
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Черен шоколад - изкушение или лекарство
- Ежедневната консумация на шоколад може да помогне за забавяне на когнитивния спад
- Лесен шоколадов кекс с масло
- Какви са ползите от консумацията на млечен шоколад
- Ограничаване на консумацията на шоколад
Коментари към Шоколадово руло с боровинки и маскарпоне