Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Шоколадово руло с малини, боровинки и маскарпоне

Шоколадово руло с малини, боровинки и маскарпоне

Шоколадово руло с малини, боровинки и маскарпоне - изображение

Необходими продукти:

  • 5 яйца
  • 125 грама захар
  • 80 грама брашно
  • 20 грама какао на прах
  • 100 грама черен шоколад
  • 200 милилитра течна сметана с масленост 33%
  • 30 грама масло
  • 250 грама маскарпоне
  • 50 грама кондензирано мляко
  • 130 грама пресни малини
  • 130 грама пресни сини боровинки

 

Начин на приготвяне:

Разбийте яйцата в купа, добавете 125 грама захар и продължете да разбивате до получаване на пухкава пяна (около 4-5 минути).

Пресейте какаото и брашното директно в яйцата и внимателно разбъркайте с лопатка или тел за разбиване на яйца, докато тестото стане еднородно, като се стараете максимално да запазите въздушността на яйчената маса.

Застелете с пергамент тава (или използвайте силиконова основа), разпределете равномерно тестото. В случая съдът е с размери 30 х 40 сантиметра.

Изпечете във фурната, като поставите тавата на средното ниво на уреда. Необходими са около 10-12 минути при средна температура от 180 градуса.

Сложете готовия блат върху посипана с пудра захар кърпа, като при прехвърлянето на основата използвайте листа пергамент. Навийте руло и оставете да се охлади.

През това време направете шоколадов крем Ганаш.

Сгорещете 100 милилитра от течната сметана, като не допускате да кипне. С нея залейте предварително начупения на парчета шоколад, изчакайте минута-две и разбъркайте.

След това добавете маслото, отново разбъркайте и оставете кремът да се охлади до стайна температура, консистенцията ще се сгъсти малко.

Смесете маскарпонето с кондензираното мляко и разбъркайте. Кондензираното мляко може да замените с пудра захар, но не и с кристална, защото тя няма да се разбие и ще се усеща в крема. Също така може да използвате различно от посоченото количество, в зависимост от вкусовите ви предпочитания.

Останалата сметана разбийте до състояние "твърди върхове", като за целта е необходимо продуктът да бъде охладен (Какво трябва да знаем, когато разбиваме сметана).

Комбинирайте сметаната и маскарпонето, като разбърквате с лопатка, загребвайки отдолу нагоре, запазвайки въздушността на сметаната. Бъдете много внимателни!

Когато блатът се охлади напълно, развийте рулото и отстранете хартията за печене. Нанесете равен слой от шоколада, върху него крема от сметана и маскарпоне, следват плодовете (ако са едри, разрежете ги на две или повече части). Отново оформете руло, помагайки си с кърпата. Приберете го в хладилника за минимум няколко часа или за една нощ.

Може да украсите с крем, шоколад и/или плодове.

Да ви е сладко!


За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: maybeecake.com

Още по темата:

0.0, 0 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиСнимкиЛайфстайлХрани и ястияВидеоХранене при...Здравни съветиЛюбопитноИсторияЛеченияАлт. медицинаДиетиСпортБотаникаЕ-тата в хранитеПроизводители