Шоколадови тарталети с орехов пълнеж и карамел
Необходими продукти:
100 грама брашно
50 грама какао на прах
195 грама масло (100 грама за тестото, 75 грама за плънката и 20 грама за карамела)
50 грама пудра захар
250 грама кафява захар
140 грама орехови ядки
3 яйца (1 жълтък за тестото и 2 цели яйца за плънката)
100 милилитра течна сметана с масленост 35%
Начин на приготвяне:
В подходящ съд смесете брашното с маслото, какаото и пудрата захар. Стрийте с ръце до получаването на ситни трохи.
Прибавете жълтъка, щипка сол и бързо замесете еднородно тесто с ръце.
Оформете го като топка и приберете в хладилника за 30 минути.
След това разточете тънко и разпределете във формички за тарталетки. Отново поставете в хладилника, докато направите плънката.
Смелете ореховите ядки с помощта на блендер, прибавете нарязаното на кубчета масло, 100 грама от захарта и двете яйца. Разбийте до еднородност.
Разпределете плънката върху пясъчната основа и изпечете тарталетките във фурната при температура от 200 градуса за около 30 минути.
Оставете ги да се охлаждат и се заемете с карамела.
Изсипете останалите 150 грама от кафявата захар в съд и поставете на котлона, докато сладките кристалчета се превърнат в карамел. Тогава налейте сметаната, но внимавайте, защото тя ще се разпени много силно.
Свалете сместа от котлона, прибавете 20 грама масло на стайна температура. Разбъркайте до еднородност и оставете сместа да се охлади малко.
Намажете готовите тарталети с карамела и украсете с орехови ядки и листенца мента.
Добър апетит!
Снимки: povarenok.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадови тарталетки с карамел
- Пясъчни тарталетки с крем маскарпоне
- Питки-тарталети с пушено сирене, чесън и магданоз
- Тарталети с извара, домати и маслини
- Тарталетки и бисквитки от маслено ябълково тесто с канела
- Плодови тарталети с бутер тесто и сладолед
- Маслена кора за пайове и тарталети
- Тарталети с домати и моцарела
- Тарталети с меден крем и банани
- Солени тарталети с шунка и сушени домати
Коментари към Шоколадови тарталети с орехов пълнеж и карамел