Тарталети с домати и моцарела
Необходими продукти (за 8 кошнички)
За тестото:
250 грама брашно
125 грама масло
1 яйце
1 супена лъжица заквасена сметана
1 чаена лъжица сол
За плънката:
2 големи домата
150 грама моцарела
1 яйце
2/3 - 1 чаена чаша сметана
листенца магданоз
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Настържете маслото на едро ренде (за целта то трябва да е замръзнало), смесете го с пресятото брашно и стрийте с ръце, за да се получат трохи. Разбийте яйцето със сметаната, сложете сол, добавете брашното с маслото и замесете тесто. Оформете го като топка, увийте във фолио и приберете в хладилника за 30 минути.
Направете плънката. Направете лек кръстообразен разрез върху заоблената част на доматите, сложете ги в дълбока купа и залейте с гореща вода. След 5 - 7 минути залейте със студена вода и обелете ципата им. Нарежете на кубчета, които изсипете в сито, за да се отцеди излишната течност.
Моцарелата нарежете на кубчета. Яйцето разбийте, прибавете към него сметаната и разбъркайте добре. Сложете и сол.
Подмажете формички с олио, поръсете с брашно. Ако използвате силиконови, този момент го пропуснете (достатъчно е само да напръскате формичките с вода). Разпределете тестото равномерно по дъното и стените им. Сложете доматите по цялата повърхност, отгоре кубчета моцарела и листенца магданоз. Залейте всяка от кошничките с 2 - 3 супени лъжици от сместа от яйцето и сметаната. Изпечете тарталетките в загрята до 180 градуса фурна в продължение на 30 минути.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Шоколадови тарталетки с карамел
- Пясъчни тарталетки с крем маскарпоне
- Питки-тарталети с пушено сирене, чесън и магданоз
- Тарталети с извара, домати и маслини
- Тарталетки и бисквитки от маслено ябълково тесто с канела
- Плодови тарталети с бутер тесто и сладолед
- Маслена кора за пайове и тарталети
- Тарталети с меден крем и банани
- Солени тарталети с шунка и сушени домати
- Шоколадови тарталети с орехов пълнеж и карамел
Коментари към Тарталети с домати и моцарела