Шоколадова торта с конячен сироп, кокосова плънка и глазура
Необходими продукти
За блата:
3 яйца
150 грама захар
100 грама брашно
50 грама нишесте
3 супени лъжици какао
1 пакетче бакпулвер
3 супени лъжици кокосови стърготини
За крема:
500 милилитра прясно мляко
5-6 супени лъжици грис
200 грама масло
2/3 чаена чаша захар
200 грама кокосови стърготини
За сиропа:
8 супени лъжици захар
12 супени лъжици вода
4 супени лъжици коняк
За глазурата:
4 супени лъжици захар
4 супени лъжици прясно мляко
2 супени лъжици какао
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Първо направете блата. Разбийте на пяна яйцата със захарта, прибавете брашното, нишестето, какаото и бакпулвера. Разбийте още веднъж, тогава сложете кокосовите стърготини и разбъркайте всичко.
Разпределете тестото в подходяща форма и заравнете повърхността. Изпечете при 180 градуса във фурната до готовност, която може да проверявате с клечка за зъби или друга дървена пръчица.
Готовия блат разрежете хоризонтално на 2-3 части и се заемете с крема.
Сложете млякото на котлона и нека кипне. Когато това стане, започнете да бъркате и прибавете гриса постепенно. Сварете гъста каша, към която прибавете кокосовите стърготини, щом се охлади малко. Разбъркайте.
Разбийте маслото (със стайна температура) със захарта, докато кристалчетата се разтворят напълно. Тогава към сладката маслена смес прибавете кашата и разбийте всичко старателно.
Ред е на сиропа. Смесете водата със захарта, нека комбинацията кипне, свалете от котлона, изчакайте да се охлади малко, налейте коняка и разбъркайте.
Шоколадовата глазура направете, комбинирайки захарта, прясното мляко и какаото. След това поставете на слаб огън и бъркайте до сгъстяване. Към края на приготвянето сложете маслото и бъркайте, докато то се разтопи. Охладете малко глазурата.
Време е да "сглобите" тортата. Първо сиропирайте единия блат, който ще бъде основата. Покрийте го с кокосовия крем и сложете следващия блат. Него също пропийте със сладката течност и намажете с крем. Ако сте направили 3 блата, по същия начин постъпете и с третия. Накрая полейте тортата с шоколадовата глазура и приберете за известно време в хладилника, преди да поднесете.
Добър апетит!
Снимка: russianfood.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Шоколадова торта с маслен крем
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Торта с мус от три шоколада
- Лесна шоколадова торта с домашни блатове
- Шоколадова торта от ядки без брашно
- Торта брауни
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Сиропирана шоколадова торта с коняк и орехи
- Бърза шоколадова торта с пияни вишни
Коментари към Шоколадова торта с конячен сироп, кокосова плънка и глазура