Шоколадова торта с карамелизирани лешници
Необходими продукти:
100 грама бадемово брашно
200 грама масло
8 яйца
100 грама захар
400 грама черен шоколад
50 грама лешници
150 грама кафява захар
За муса:
200 милилитра сметана
200 грама черен шоколад
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 170 градуса. Подмажете с масло разглобяема форма за печене с диаметър 23 см, след това поръсете с брашно.
Разтопете маслото в малка тенджерка, свалете от огъня и прибавете шоколада. Бъркайте, докато последният се разтопи. Оставете да се охлажда. Отделете белтъците от жълтъците. Разбийте жълтъците с кафявата захар, докато се получи светла пухкава смес (около 8 - 10 минути). Белтъците разбийте до състояние на "твърди върхове" (4 - 5 минути).
Изсипете бадемовото брашно при шоколадовата смес, добавете жълтъците, разбъркайте и след това старателно прибавете и белтъците.
Тестото изсипете в подготвената форма, поставете да се пече във фурната в продължение на 30 - 35 минути. В средата тортата ще бъде мека, но това е нормално. Извадете я от съда и оставете за час, за да се охлади.
Разтопете захарта в подходящ съд, прибавете лешниците и бъркайте в продължение на 2 - 3 минути. След това ги изсипете върху хартия и нека изстинат.
Налейте 100 милилитра от сметаната в малка тенджера, поставете на котлона и когато кипне, свалете веднага и прибавете шоколада. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи. Останалата сметана разбийте до получаването на пухкава маса. Прибавете към шоколадовата смес и приберете в хладилника за 30 минути.
Когато блатът се охлади напълно, нанесете муса по повърхността му и поръсете с карамелизираните лешници.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
Коментари към Шоколадова торта с карамелизирани лешници