Шоколадова торта с екстракт от кафе
Необходими продукти:
200 грама черен шоколад с високо качество
150 грама безсолно масло
6 яйца
300 грама кафява захар
95 грама пресято брашно
1 супена лъжица кафеен екстракт (ако нямате, използвайте разтворимо кафе)
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 160 градуса, подмажете форма за печене с масло (с вместимост 2,5 литра). Нарежете шоколада на едри парчета, към него добавете маслото, разтопете ги на водна баня. Свалете от котлона и бъркайте до получаването на еднородна смес.
Отделете жълтъци от белтъците на 3 от яйцата. Целите яйца и жълтъците сложете в купа, прибавете 250 грама от захарта и разбийте, докато получите бледожълт или кремав цвят.
В отделна купа разбийте белтъците, постепенно изсипвайки в тях останалата захар. Пяната трябва да стане твърда.
Старателно разбъркайте разтопения шоколад с маслото и яйчната смес със захарта. Първото сложете 1/3 от разбитите белтъци, за да се разбърка по-лесно, и тогава добавете останалото количество. Следват пресятото брашно и екстрактът от кафе.
Полученото тесто изсипете във формата за печене, която сложете в дълбок съд с гореща вода. Нивото на водата да бъде до средата на формата с тестото. Пече се около 30 - 35 минути.
Готовността на тортата проверете с помощта на клечка за зъби.
Извадете от фурната и изчакайте да изстине. Най-добре е да се консумира няколко часа след приготвянето и дори на следващия ден, ако това е възможно :).
Ако желаете, направете и шоколадова глазура.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с лешници и карамелен крем
Коментари към Шоколадова торта с екстракт от кафе