Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)
Необходими продукти
За един пандишпановия блат (за тортата са нужни два броя):
- 4 яйца
- 120 грама захар
- 90 грама брашно
- 30 грама нишесте
- 20 грама какао
- 30 грама разтопено краве масло
За малиновия крем:
- 250 грама натурално кисело мляко (3,5% масленост)
- 1 чаена чаша малини (ако използвате замразени, предварително ги размразете)
- 500 милилитра течна сметана (30% масленост)
- 10 грама желатин на прах (или 6 листа)
- захар (може пудра) на вкус
За лимоновия крем:
- 250 грама натурално кисело мляко
- 250 милилитра течна сметана
- 4 листа желатин (или 6,5 грама на прах)
- кората и сока на 1 голям лимон
- захар (кристална или пудра) по ваш вкус
За глазурата:
- 115 грама масло (със стайна температура)
- 100 грама пудра захар
- 350 грама крема сирене
За украса:
- течен шоколад
- пресни плодове
Начин на приготвяне:
Включете фурната да загрява при 180 градуса.
Яйцата разбийте, добавяйки постепенно захарта. Може да използвате кухненски робот, а продължителността на разбиването е около 10-15 минути. Получава се въздушна плътна бяла маса.
Смесете брашното с какаото и нишестето. Пресявайки, изсипете на два пъти при яйцата със захарта. Разбъркайте до еднородност, използвайки лопатка за целта. След това налейте разтопеното краве масло и разбъркайте още веднъж.
Тестото изсипете във форма за торта с диаметър 26 сантиметра и изпечете в продължение на 20-25 минути (степента на готовност проверявайте с клечка за зъби). Пандишпанът се получава с дебелина около 3,5 сантиметра.
По същия начин направете още един блат. Вариант е да направите тестото с 6 яйца и да изпечете наведнъж, след което разрежете хоризонтално на 4 части.
По-добре е да оставите пандишпана да престои една нощ и да продължите тортата тогава.
Двата плодови крема се приготвят аналогично.
Желатина разтворете поотделно за двата пълнежа. Сметаната разбийте и приберете в хладилника (може да разбиете цялото количество и след това да използвате необходимото за всеки от кремовете).
Пюрирайте малините. Ако се усещат семената, прокарайте плодовата каша през сито. След това комбинирайте с киселото мляко, подсладете с кристална или пудра захар според предпочитанията си.
Желатина затоплете на бавен огън и щом се разтвори, влейте на тънка струя в малиновата маса. Разбийте с миксер, добавете сметаната и разбъркайте с лопатка.
Лимоновия крем направете, като в киселото мляко прибавите сока и настърганата кора на цитруса, захарта и разбъркайте. Налейте разтворения желатин, сметаната и отново разбъркайте.
След като бъдете готови с всички части на тортата, е време да я сглобите.
Разрежете двата блата хоризонтално през средата.
В разглобяема форма сложете единия, нанесете половината от малиновия крем, следват блат, всичкия лимонов крем, продължете с блат, останалата малинова маса и завършете с блат.
Височината на десерта зависи от дебелината на блатовете, които може да сиропирате, ако желаете.
Приберете тортата в хладилника, като е добре да имате търпение една нощ.
Украсата и покритието са по ваше желание. Предлагаме ви глазура от крема сирене, полята с течен шоколад.
Разбийте маслото с пудрата захар до побеляване (около 7 минути). Към тази смес прибавете студеното крема сирене и разбивайте още 5-7 минути.
Намажете от всички страни тортата.
Полейте с течен шоколад, подредете пресни плодове върху него и поднесете.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gotovim-doma.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта-суфле с бисквитена основа (без печене)
Коментари към Шоколадова торта с два плодови крема (малинов и лимонов)