Шоколадова торта Наполеон с коняк
![Шоколадова торта Наполеон с коняк - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/shokoladova-torta-napoleon1.jpg)
Необходими продукти
За крема:
- 400 милилитра сладкарска сметана (масленост 33-35%)
- 380 милилитра кондензирано мляко
- 4 жълтъка
- 2 супени лъжици захар
- 65 милилитра вода
- 1 супена лъжица коняк или ликьор
- 100 грама натурален черен шоколад
За блатовете:
- 200 грама масло
- 200 грама заквасена сметана с 25% масленост
- 380 грама брашно
- 1 яйце
- 1/2 чаена лъжица сода
- 1/2 чаена лъжица лимонов сок
- щипка сол
- 1 супена лъжица какао на прах
Начин на приготвяне:
Натрошете студеното масло с вилица и към него добавете заквасената сметана, какаото и разбъркайте. Следват яйцето, пресятото брашно, изгасената в лимонов сок сода, солта и направете тесто.
Разделете го на 15-18 равни части, които поставете за 40-60 минути в хладилника.
През това време пригответе шоколадовия крем.
Разбийте жълтъците с водата, използвайки тел за разбиване. Смесете ги с кондензираното мляко, разбъркайте и сложете съда върху котлона.
Варете крема на среден огън, като бъркате непрекъснато (това е много важен момент, не го пропускайте). Консистенцията трябва да стане гъста. Щом се появят първите мехурчета, свалете от котлона.
Добавете натуралния шоколад и бъркайте до неговото пълно разтваряне, след което разбийте сместа до гладкост. В същото време кремът ще бъде въздушен с множество мехурчета. Сложете го в хладилника, за да се изстуди.
Време е да извадите тестото. Разточете всяка част върху пергамент, поръсен с брашно. Пластовете да бъдат много тънки, продупчете ги с вилица по цялата повърхност.
Изпечете поотделно във фурната за 6-7 минути при температура от 200 градуса.
Докато са още горещи, придайте им желаната форма, изрязвайки кръг или правоъгълник. Блатовете стават по-малки, след като се изпекат.
Извадете шоколадовия крем от хладилника. Разбийте добре охладената сладкарска сметана със захарта (може и без нея), докато се получи неплътна въздушна маса. Добавете няколко лъжици от нея в крема и разбъркайте с тел за разбиване на яйца.
Тази комбинация смесете с останалата сметана, налейте ликьора или рома, отново разбъркайте и вече имате нежен пълнеж за тортата, наподобяващ разтопен шоколадов сладолед.
Подредете блатовете един върху друг, намазвайки всеки с около 3 супени лъжици от вкусния пълнеж. Покрийте изцяло тортата отгоре и отстрани, поръсете с натрошените изрезки от блатовете и я приберете в хладилника за няколко часа.
Да ви е сладко!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Лесна шоколадова торта с домашни блатове
- Шоколадова торта от ядки без брашно
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Торта брауни
- Дяволска торта с крем Ганаш
- Френски шоколадов десерт
- Сиропирана шоколадова торта с коняк и орехи
Коментари към Шоколадова торта Наполеон с коняк