Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Шоколадова торта Наполеон с коняк

Шоколадова торта Наполеон с коняк

Шоколадова торта Наполеон с коняк - изображение

Необходими продукти

За крема:

  • 400 милилитра сладкарска сметана (масленост 33-35%)
  • 380 милилитра кондензирано мляко
  • 4 жълтъка
  • 2 супени лъжици захар
  • 65 милилитра вода
  • 1 супена лъжица коняк или ликьор
  • 100 грама натурален черен шоколад

За блатовете:

  • 200 грама масло
  • 200 грама заквасена сметана с 25% масленост
  • 380 грама брашно
  • 1 яйце
  • 1/2 чаена лъжица сода
  • 1/2 чаена лъжица лимонов сок
  • щипка сол
  • 1 супена лъжица какао на прах

 

Начин на приготвяне:

Натрошете студеното масло с вилица и към него добавете заквасената сметана, какаото и разбъркайте. Следват яйцето, пресятото брашно, изгасената в лимонов сок сода, солта и направете тесто.

Разделете го на 15-18 равни части, които поставете за 40-60 минути в хладилника.

През това време пригответе шоколадовия крем.

Разбийте жълтъците с водата, използвайки тел за разбиване. Смесете ги с кондензираното мляко, разбъркайте и сложете съда върху котлона.

Варете крема на среден огън, като бъркате непрекъснато (това е много важен момент, не го пропускайте). Консистенцията трябва да стане гъста. Щом се появят първите мехурчета, свалете от котлона.

Добавете натуралния шоколад и бъркайте до неговото пълно разтваряне, след което разбийте сместа до гладкост. В същото време кремът ще бъде въздушен с множество мехурчета. Сложете го в хладилника, за да се изстуди.

Време е да извадите тестото. Разточете всяка част върху пергамент, поръсен с брашно. Пластовете да бъдат много тънки, продупчете ги с вилица по цялата повърхност.

Изпечете поотделно във фурната за 6-7 минути при температура от 200 градуса.

Докато са още горещи, придайте им желаната форма, изрязвайки кръг или правоъгълник. Блатовете стават по-малки, след като се изпекат.

Извадете шоколадовия крем от хладилника. Разбийте добре охладената сладкарска сметана със захарта (може и без нея), докато се получи неплътна въздушна маса. Добавете няколко лъжици от нея в крема и разбъркайте с тел за разбиване на яйца.

Тази комбинация смесете с останалата сметана, налейте ликьора или рома, отново разбъркайте и вече имате нежен пълнеж за тортата, наподобяващ разтопен шоколадов сладолед.

Подредете блатовете един върху друг, намазвайки всеки с около 3 супени лъжици от вкусния пълнеж. Покрийте изцяло тортата отгоре и отстрани, поръсете с натрошените изрезки от блатовете и я приберете в хладилника за няколко часа.

торта Наполеон

Да ви е сладко!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияСнимкиРецептиЛюбопитноЗдравни съветиХрани и ястияЛайфстайлНовиниИсторияХранене при...ЛеченияДиетиАлтернативна медицинаСпортБотаникаЕ-тата в хранитеПроизводители