Шарена леща със зеленчуци и семена по индийска рецепта на Нора Връбчева
Тази аюрведична рецепта за приготвяне на леща ни дава Нора Връбчева, която преподава йога и е последовател на индийската кухня. За нея всичко, което земята дава около нас, е добра храна. А ето какво според древната наука за живота Аюрведа препоръчва Нора на всички нас:
"Хранете се с удоволствие и любов в приятна спокойна обстановка, не говорете много, и не стойте дълго на масата, това забавя храносмилането. Храната, която идва до вас по един или друга начин е добра, позволете й да ви зареди."
Влизаме в кухнята на Нора...
Трябва ви 1,5 ч. чаша леща от различни видове, червена, жълта, кафява. Това, че имат различно време за варене да не ви притеснява. Накисваме за около 30 мин., докато си приготвим другите продукти и я измиваме добре, преди да добавим в ястието.
- 2 с.л. Гхи или бучка масло, или 0,5 чаша слънчогледово олио или шарлан.
Загряваме и добавяме:
- 1 ч.л. куркума
- 0,5 ч.л. черен пипер смлян или счукан заедно със следващите
- 0,5 ч.л. семена кориандър
- 0,5 ч.л. семена сминдух или Чимен
- 1 см. корен джинджифил настърган или нарязан на ситно запържваме 1 минута и добавяме
- 1 прясна люта чушка
- 5 скилидки чесън на ситно
- 1 глава лук на ситно
- След 3-4 минути задушаване добавяме
- 2 моркова нарязани на кубчета
- 3 картофа на кубчета
Задушаваме още 5 минути, като разбъркаме веднъж-дваж. Добавяме лещата и 3 чаши гореща вода (може и повече, според как обичате гъстотата). Оставяме да ври 15 минути и добавяме:
- 1 зелена тиквичка нарязани на кубчета
- 1 домат, обелен, на кубчета
- 1 с.л. сол или на вкус
Разбъркваме, спираме огъня и оставяме да се досготви със затворен капак още 10 мин.
Китка магданоз на ситничко за поръсване при сервиране.
Да ви е вкусно!
Снимка: retsepti.bg; личен архив
Повече за Нора Връбчева и аюрведичната кухня научете ТУК >>>
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ХИМАЛАЯ ИЗМИВАЩ ЕКСФОЛИАНТ ЗА ЛИЦЕ 150 мл
БРАШНО ОТ ЧЕРВЕНА ЛЕЩА 350 г ЗДРАВЕ ЗА ВАС
ХИМАЛАЯ КОФЛЕТ ПЧЕЛЕН МЕД С АРОМАТ НА ДЖИНДЖИФИЛ пастили * 12
АЮСЛИМА капсули * 60 WELEX LABORATORIES
ГУДУЧИ капсули 500 мг * 40 DEEP AYURVEDA
ТРИФАЛА капсули * 40 DEEP AYURVEDA
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Каши и супи от зърнени и бобови култури
- Какви са ползите и вредите от консумацията на леща
- Как да сварим правилно лещата
- Значението на чакрите
- Как да отслабнем с леща (примерно меню)
- Яхния с коприва и леща
- Леща
- Бобови култури
- Веган салата от сотирана леща с чушки и чесън
- Яхния от сладки картофи и червена леща
- Алтернативно лечение
Коментари към Шарена леща със зеленчуци и семена по индийска рецепта на Нора Връбчева