Рецепти за пълнен шаран с домати и лук на фурна
Шаранът се консумира традиционно на българската трапеза за Никулден. Обикновено се приготвя като се напълни с плънка и се изпече на фурна. Друг вариант е да се изпържи или обвие в тесто и запече до получаване на хрупкава коричка. Шаранът е изключително полезен продукт, тъй като е богат на много витамини, минерали, белтъчини, полезни мазнини и антиоксиданти. Затова е подходящ за добавяне в менюто ни. Консумирането на богати на омега-3 мастни киселини риба (тлъстите видове) и други морски продукти поне 3 пъти седмично допринася за укрепване на здравето. Ето как да си приготвите шаран по няколко изпитани рецепти, които сме сигурни, че ще бъдат добавени в кулинарната ви книга.
Пълнен шаран с домати и лук на фурна
Необходими продукти за приготвянето на шаран с домати и лук на фурна:
- 1 шаран (около 1 килограм)
- 1 домат (или чери доматчета)
- 50 милилитра сметана
- сол, черен пипер и други подправки на вкус
- дафинов лист
за плънката:
- 3 глави лук (кромид или лилав)
- 1 морков
- 2 супени лъжици олио
Как се приготвя шаран на фурна
Почистете рибата, натрийте я със сол и черен пипер, оставете на студено за час, а може и за една нощ.
Нарежете лука на полукръгчета, настържете моркова. Задушете зеленчуците за около 5 минути в олио, добавяйки и малко вода, за да не загорят.
Когато зеленчуците се охладят, добавете дафиновия лист и разпределете половината от сместа по дъното на тавата, в която ще печете рибата, а с другата половина напълнете шарана.
Поставете ястието във фурната и изпечете на 180 градуса за 15 минути или до готовност. След това нарежете доматите и останалата глава лилав лук на кръгчета и подредете върху рибата. Запечете във фурната за още 5-10 минути. Пет минути, преди да извадите рибата, полейте със сметаната.
Поднесете на трапезата с гарнитура от зеленчукова салата или сварен ориз!
Да ви е вкусно!
Пълнен шаран с доматено пюре и орехи
Необходими продукти за приготвянето на пълнен шаран с доматено пюре и орехи:
- 1 пресен шаран (около килограм)
- 2 скилидки чесън
за плънката:
- 1 глава лук
- 1 връзка магданоз
- 1 връзка копър
- 50 грама орехи
- 1/2 лимон
- 1/2 чаена лъжичка канела (по желание)
- 200 грама доматено пюре
- 50 мл вода
- сол и черен пипер на вкус
- олио
Как се приготвя пълнен шаран с плънка от доматено пюре и орехи
Почистете шарана и направете няколко разреза по повърхността му, в които сложете нарязания на тънки филийки чесън и пожелание резени лимон.
Запържете в олио нарязания на кубчета лук. Нарежете на ситно магданоза и копъра. Изпечете орехите и ги смелете. Почистете лимона от кората и ципите, нарежете меката част на кубчета. Добавете доматеното пюре и водата. Овкусете със сол и черен пипер на вкус, по желание добавете канела. Разбъркайте добре, за да смесите всички съставки. Напълнете рибата с 2/3 от получената плънка.
Сложете шарана в намазнена с олио тава. Останалата смес разпределете върху рибата и изпечете при температура от 170 градуса за около 40 минути или до готовност.
Поднесете рибата с гарнитура от печени картофи или зеленчукова салата.
Приятен апетит!
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Как да изчистим шаран бързо и лесно
- Шаран див
- Пържен шаран с чеснов сос
- Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
- Шаран на фурна със зеленчуци
- Шаран
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
- Пълнен шаран със сушени сини сливи и орехи
- Пълнен шаран с орехи в тесто
Коментари към Рецепти за пълнен шаран с домати и лук на фурна