Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Полезна информация Как да изчистим шаран бързо и лесно

Как да изчистим шаран бързо и лесно

Как да изчистим шаран бързо и лесно - изображение

В навечерието на един от най-почитаните празници у нас - Никулден, който традиционно се отбелязва с шаран на трапезата, сме ви подготвили няколко ценни съвета, свързани с почистването на рибата. Несъмнено това е ключов момент от обработката й, тъй като до голяма степен повлиява вкуса на крайния резултат. Затова, ако сте решили да приготвите шаран, продължете да четете...

Разбира се, тази риба е предпочитана не само заради традицията, но и защото има плътно и вкусно месо. Специфика при почистването също има, затова ще започнем с нея.

 

Подготовката

Независимо от видимо плътните люспи и кожа, тези части от рибата изискват внимателно отношение. В случай, че шаранът е собствен улов, най-добре е да бъде почистен веднага.

Що се отнася до самия процес, преди всичко е необходимо да се избере подходящ инструмент.

Люспите на шарана са големи и достатъчно плътни. За да не губите много време в тяхното премахване, най-добре се въоръжете с нож за белене на зеленчуци или с приспособление за почистване (остъргване) на люспи (предлага се в търговската мрежа). В краен случай, работа ще ви свършат вилица, лъжица или тъпата страна на нож.

Съвет: Ако рибата е много голяма, е възможно месото да не е толкова крехко. За да стане по-нежно, след като почистите рибата напълно, накиснете я в прясно обезмаслено мляко. Тази стъпка не е излишна дори рибата да не е голяма.

 

Процесът на подготовка включва още:

  • Накиснете рибата в студена вода, защото отстраняването на изсъхнали люспи не е лесна работа;
  • Отрежете предварително перките с ножица (остри са и е възможно да се нараните, докато чистите шарана).
  • Ако люспите видимо плътно прилепват към повърхността на кожата, попарете рибата с вряща вода или я потопете в гореща за 20-30 секунди. Тази процедура трябва да бъде кратка.

шаран


Почистване на люспите

Няма специални препоръки за премахване на люспите, но следващите съвети ще ви помогнат да се справите по-бързо със задачата и без да изцапате всичко около себе си.

Най-лесно може да почистите рибата, като я потопите в съд с вода. Разбира се, не е нужно да пълните ваната, просто използвайте голям леген например или друг подобен съд (едрите люспи може да запушат канализацията).

шаран

Съвет: Хрилете и вътрешностите на шарана са места с активно размножаване на бактерии. Рибата следва да се почисти веднага след улова или закупуването й, защото в противен случай вкусът й постоянно ще се влошава.

Ако шаранът не е голям, може да го подготвите за термичната обработка, като го поставите в найлонов плик. След като приключите, ще трябва само да изхвърлите съдържанието му и да изплакнете рибата.

Голямата риба е необходимо да приковете към дървена основа и да дръпнете глава. След това започнете да почиствате, като се движите от опашката към главата.

По време на процеса особено проблемните области се попарват с вряща вода. Ако шаранът е хлъзгав, се натрива със сол.

шаран


Почистване на вътрешностите

След като сте премахнали люспите, е време да отстраните и вътрешностите на рибата. За целта първо поставете шарана с корема нагоре и разпорете с остър нож, като направите недълбок разрез от главата към опашката. Премахнете вътрешните органи, плътната кафява част, изрежете хрилете или отрежете цялата глава. Остава само да измиете рибата под студена течаща вода и може да преминете към термичната обработка.

шаран

През цялото време до момента на готвене шаранът трябва да бъде в хладилник или потопен в студена вода. Не го оставяйте на стайна температура дори за няколко минути, защото това ще се отрази неблагоприятно върху неговите аромат и вкус. Приберете продукта в хладилника, само след като бъде старателно измит и подсушен с хартиена кърпа.

 


Редактор: Радостина Райчева
Източник: dompovarov.ru

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястия