Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
Шаранът е сред най-предпочитаните за консумация риби у нас. Както повечето риби, той също е богат източник на полезни хранителни вещества: ценни омега-3 ненаситени мастни киселини, протеини, витамини и минерали. Затова се препоръчва да се консумира риба често. Ето как да си приготвите вкусни ястия с шаран, следвайки стъпките от нашите изпитани рецепти.
Пълнен шаран с лук, ориз и гъби
За да си приготвите шаран с плънка от ориз и гъби, са ви необходими:
- 1 шаран около 1,5-2 килограма
- 2-3 супени лъжици заквасена сметана
- сол и подправки на вкус
- лимон
- 1/2 чаена чаша ориз
- 200 грама гъби
- 1-2 глави кромид лук
- олио
Начин на приготвяне
За да приготвите плънката, сварете ориза до полуготовност. Нарежете лука, запържете го в нагорещено олио, добавете гъбите и задушете за кратко. След това смесете с ориза.
Почистете шарана, измийте го и подсушете. Осолете от двете страни и напълнете с приготвената плънка.
Намажете със сметаната и увийте рибата във фолио. Поставете в подходящ съд и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около един час или до готовност.
Извадете ястието от фурната, овкусете с лимонов сок, декорирайте със зелени подправки, резени лимон и поднесете.
Да ви е вкусно!
По традиция шаранът задължително присъства на трапезата на празника Никулден. Защо точно тази риба? Поверието гласи, че веднъж, когато Свети Николай излязъл с лодка в морето, се е надигнала голяма буря, която пробила дупка в лодката. За да спаси себе си и хората, които били с него, светецът запушил цепнатината с една от хванатите от улова риба, а именно това бил шаран. Това е причината всяка година на празника да се поднася риба, като шаранът е предпочитан. |
Пълнен шаран с гъби
Шаран може да си напълните, като към ориза и гъбите прибавите малко кашкавал и моркови.
Необходими продукти:
- 1 шаран (около 1-2 кг)
- 2 моркова
- 3 глави кромид лук
- 1/4 чаена чаша ориз
- 200 грама гъби
- сол и черен пипер на вкус
- растително олио
- 1/2 супена лъжица настърган кашкавал (не е задължително)
Изберете прясно уловен шаран, като внимавате очите на рибата да не бъдат мътни - това е знак, че рибата не е прясна. Подходящ за пълнене е шаран, тежащ до 3 кг. За паниране и пържене избере по-малките видове, тежащи до 1,5 кг. |
Начин на приготвяне
Почистете рибата, отделяйки всички вътрешност и кости. Филетирайте като запазите кожата цяла. Сложете месото и кожата на рибата за 15-20 минути в хладилник.
За да приготвите плънката, запържете половината от лука до прозрачност. В същия тиган налейте още малко олио и прибавете настърганите на едро ренде моркови и нарязаните на кубчета гъби. Запържете зеленчуците до омекване, след което ги оставете настрана, за да изстинат.
Смелете месото на шарана заедно с останалия лук с помощта на машинка за мелене на месо, чопър или блендер. Към тях добавете запържените гъби и моркови, ориза и настъргания кашкавал (ако използвате). Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Смесете всичко добре и с готовата плънка напълнете кожата на рибата.
Зашийте с игла и конец, но не изцяло - оставете 4-5 см. Продупчете с игла шарана от двете страни и изпечете във фурна при температура 180 градуса в продължение на 45-60 минути или до готовност.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Как да изчистим шаран бързо и лесно
- Рецепти за пълнен шаран с домати и лук на фурна
- Шаран див
- Пържен шаран с чеснов сос
- Шаран на фурна със зеленчуци
- Шаран
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
- Пълнен шаран със сушени сини сливи и орехи
- Пълнен шаран с орехи в тесто
Коментари към Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби