Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Основни ястия От риба и морски продукти Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби

Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби

от 02 сеп 2014г., обновено на 04 дек 2023г.
Редактор: Ваня Боянова
Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби - изображение
  • Инфо
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Коментари
Свързаност

Шаранът е сред най-предпочитаните за консумация риби у нас. Както повечето риби, той също е богат източник на полезни хранителни вещества: ценни омега-3 ненаситени мастни киселини, протеини, витамини и минерали. Затова се препоръчва да се консумира риба често. Ето как да си приготвите вкусни ястия с шаран, следвайки стъпките от нашите изпитани рецепти.

Пълнен шаран с лук, ориз и гъби

За да си приготвите шаран с плънка от ориз и гъби, са ви необходими:

  • 1 шаран около 1,5-2 килограма
  • 2-3 супени лъжици заквасена сметана
  • сол и подправки на вкус
  • лимон
  • 1/2 чаена чаша ориз
  • 200 грама гъби
  • 1-2 глави кромид лук
  • олио

Начин на приготвяне

За да приготвите плънката, сварете ориза до полуготовност. Нарежете лука, запържете го в нагорещено олио, добавете гъбите и задушете за кратко. След това смесете с ориза.

Почистете шарана, измийте го и подсушете. Осолете от двете страни и напълнете с приготвената плънка.

Намажете със сметаната и увийте рибата във фолио. Поставете в подходящ съд и изпечете в загрята до 180 градуса фурна за около един час или до готовност.

Извадете ястието от фурната, овкусете с лимонов сок, декорирайте със зелени подправки, резени лимон и поднесете.

Да ви е вкусно!

По традиция шаранът задължително присъства на трапезата на празника Никулден. Защо точно тази риба? Поверието гласи, че веднъж, когато Свети Николай излязъл с лодка в морето, се е надигнала голяма буря, която пробила дупка в лодката. За да спаси себе си и хората, които били с него, светецът запушил цепнатината с една от хванатите от улова риба, а именно това бил шаран. Това е причината всяка година на празника да се поднася риба, като шаранът е предпочитан.

Пълнен шаран с ориз

Пълнен шаран с гъби

Шаран може да си напълните, като към ориза и гъбите прибавите малко кашкавал и моркови.

Необходими продукти:

  • 1 шаран (около 1-2 кг)
  • 2 моркова
  • 3 глави кромид лук
  • 1/4 чаена чаша ориз
  • 200 грама гъби
  • сол и черен пипер на вкус
  • растително олио
  • 1/2 супена лъжица настърган кашкавал (не е задължително)
Изберете прясно уловен шаран, като внимавате очите на рибата да не бъдат мътни - това е знак, че рибата не е прясна. Подходящ за пълнене е шаран, тежащ до 3 кг. За паниране и пържене избере по-малките видове, тежащи до 1,5 кг.

Начин на приготвяне

Почистете рибата, отделяйки всички вътрешност и кости. Филетирайте като запазите кожата цяла. Сложете месото и кожата на рибата за 15-20 минути в хладилник.

За да приготвите плънката, запържете половината от лука до прозрачност. В същия тиган налейте още малко олио и прибавете настърганите на едро ренде моркови и нарязаните на кубчета гъби. Запържете зеленчуците до омекване, след което ги оставете настрана, за да изстинат.

Смелете месото на шарана заедно с останалия лук с помощта на машинка за мелене на месо, чопър или блендер. Към тях добавете запържените гъби и моркови, ориза и настъргания кашкавал (ако използвате). Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Смесете всичко добре и с готовата плънка напълнете кожата на рибата.

Зашийте с игла и конец, но не изцяло - оставете 4-5 см. Продупчете с игла шарана от двете страни и изпечете във фурна при температура 180 градуса в продължение на 45-60 минути или до готовност.

Добър апетит!

Още по темата:
  • Как да изчистим шаран бързо и лесно Как да изчистим шаран бързо и лесно
  • Пържен шаран с чеснов сос Пържен шаран с чеснов сос
  • Пълнен шаран с лук на фурна Пълнен шаран с лук на фурна
  • Шаран на фурна със зеленчуци Шаран на фурна със зеленчуци
3.7/5 3 оценки

Коментари към Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
    www.framar.bg 
    на 01 July 2025 в 01:07
    Коментирайте "Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Основни ястия
  • Ястия от риба и морски продукти
  • Пържен шаран с чеснов сос
  • Шаран
  • Шаран див
  • Как да изчистим шаран бързо и лесно
  • Шаран на фурна със зеленчуци
  • Пълнен шаран с лук на фурна
  • Пържен цял шаран с лук
  • Пържен шаран в царевично брашно със сусам
  • Шаран с лук, гъби и кашкавал
  • Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();

ЗДРАВЕН ФОРУМ ПО ТЕМАТА

Готварски книги или рецепти от кулинарни страници в интернет използвате?

преди 2105 дни, 9 часа и 20 мин.

Интересни рецепти с ананас (сладки и солени)?

преди 2218 дни, 13 часа и 31 мин.
Всички

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Защо не трябва да пием кафе преди кръвни изследвания - всичко което трябва да знаете

преди 3 дни, 9 часа и 18 мин.

Безплатна консултация за деца с витилиго - Габрово, юли, 2025 година

преди 5 дни, 1 час и 59 мин.

Прием в болница - какво заплаща НЗОК, какви документи са необходими и колко продължава болничният престой

преди 17 дни, 8 часа и 50 мин.

Психотест за оръжие в България: Какво представлява и формалност ли е?

преди 17 дни, 15 часа и 52 мин.
Всички

АНКЕТА

Пушите ли?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

АСАМ КРОЙТЕРХОФ КРЕМ ЗА КРАКА И СТЪПАЛА 100 мл

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО РИЦИНОВО КОСА/КОЖА/НОКТИ 50мл 336935

ЛЮКСЕОЛ МАСЛО БРАДА ПОДХРАНВАЩО 50мл 080289

ЛЮКСЕОЛ Б-М КОСОПАД 200мл 337215

ЛЮКСЕОЛ Б-М РАСТЕЖ/ПОДСИЛВАНЕ 200мл 337352

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

НИСТАТИН АКТАВИС таблетки 500 000 IU * 20 ТЕВА

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:14:17

НАУ ФУДС ИНДОЛ - 3 - КАРБИНОЛ капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:12:24

РЕЗИСТА КИДС шоко мечета * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 17:10:21

АМОКСИКЛАВ филмирани таблетки 875 мг / 125 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:55:00

АКУТИЛ капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 30 юни 2025г. в 16:38:36
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival