Хрупкави панирани скариди
Скаридите са едно от най-вкусните и най-приятни за хапване морски деликатеси, които могат да се приготвят по безброй начини. Дали ще ги добавите към ориз, ще ги направите с билки на тиган, или пък ще са част от вашите коктейли е въпрос на личен избор. Но безспорен фаворит остават панираните скариди. Със златиста хрупкава коричка и мека сърцевина, те се харесват на малки и големи.
Започваме с най-традиционния вариант, който бихте могли да си направите у дома винаги.
Панирани скариди с бяло брашно и бира
Необходими продукти:
- 3 белтъка
- 100 милилитра бира
- 250 грама брашно
- 9 грама суха мая
- щипка сол
- мазнина за пържене
- 500 грама изчистени скариди
Начин на приготвяне:
Разбийте белтъците на сняг. Брашното смесете с маята в друг съд, сложете също солта и бирата. Прибавете белтъчната смес към брашнената и внимателно разбъркайте.
Потопете скаридите в тестото и изпържете до златисто в предварително сгорещена мазнина.
Готовите морски дарове отцедете върху кухненска хартия и поднесете топли, гарнирани с резенче лимон.
Вторият вариант, който ви представяме е за истински ценители на азиатската кухня.
Панирани скариди в темпура с оризово брашно
Необходими продукти:
- 1 1/2 чаена чаша оризово брашно
- 1 чаена чаша вода
- 1 жълтък
- 500 грама почистени скариди
- 2 чаени чаши олио за пържене
Начин на приготвяне:
Сложете 1 чаша от оризовото брашно в купа, добавете водата и жълтъка.
Подсушете скаридите и ги оваляйте в остатъка от оризовото брашно.
След това ги потопете в темпурата, за да се покрият добре.
Сгорещете олиото и изпържете скаридите на партиди за около 7 минути всяка, докато станат златисти. Отцедете върху хартия, за да се абсорбира излишната мазнина от тях.
Последният вариант, който ви предлагаме е за тези от вас, които обичат нестандартния вкус, а именно…
Панирани кокосови скариди
Необходими продукти:
- 300 грама обелени скариди с опашките
- 50 грама кокосови стърготини
- 150 грама галета
- 50 грама брашно
- 2 яйца
- олио за пържене (ако желаете, може да ги изпържете и в кокосово масло)
Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете галетата и кокосовите стърготини.
Оваляйте всяка скарида в брашно, потопете в яйцата (предварително разбити), след това в кокосовата смес и подредете в тава върху лист пергамент.
Изпържете ги на порции във фритюрник или в тиган (по около 3-4 минути всяка порция). Готовите изваждайте върху хартия, която да поеме мазнината.
Ако искате да направите скаридите още по-съвършени на вкус, може да си приготвите и пикантен азиатски сос по следващата рецепта.
Азиатски лют сос
Необходими продукти:
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 1 чаена чаша соев сос
- 1/4 чаена чаша саке
- 1 супена лъжица лют сос (чили)
- 1 супена лъжица нарязан на ситно кориандър
- 1 супена лъжица настърган корен джинджифил
Начин на приготвяне:
Смесете лука със соевия сос, сакето, лютия пипер, кориандъра и джинджифила. Оставете сосът да престои 2 часа, преди да го предложите към скаридите, приготвени по която и да е от трите рецепти.
Защо да ядете скариди?Докато си хапвате скариди, не само задоволявате небцето си с техния вкус, но и доставяте на тялото си протеини, всички есенциални аминокиселини, също така йод, натрий, калий, калций, фосфор, желязо, манган, мед, цинк, витамини от група B и много други. Всички тези витамини и минерали ще подпомогнат функциите в тялото ви и ще подобряват здравето на сърцето, костите, артериите, венозните мембрани, щитовидната жлеза. Още за здравните ползи от консумацията на скариди прочетете ТУК. |
pasenydegusten.com, allrecipes.com, vashpovar.com
Снимки: pexels.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Салата от алабаш, скариди и кейл с дресинг
- Скариди на фурна с чесън и масло
- Скариди на тиган с чесън, масло и вино
- Глазирани скариди с ром
- Пикантни скариди в бирен сос
- Как да приготвим перфектните скариди на скара
- Супа тай със скариди, гъби шийтаке и кокосово мляко
- Супа от скариди с домати и чесън
- Варени скариди с чесново масло и лимон
- Паеля с миди, скариди и пилешко
Коментари към Хрупкави панирани скариди