Хала - еврейски яйчен хляб
Хала е еврейски сладък яйчен хляб, който традиционно се приготвя за еврейския празник Шабат. Използва се за направата на френски сандвич или за основа на пудинг с хляб.
Необходими продукти:
- 2 чаени лъжички захар
- 1/4 чаша топла вода
- 1 пакетче (8 грама) или 2 и 1/4 чаени лъжички суха мая
- 3/4 чаша топла вода
- 3 яйца
- 1/4 чаша зехтин
- 1/4 чаша мед
- 1 чаена лъжичка сол
- 4 чаши брашно
за намазване:
- 1 яйце
- 1/4 чаша пудра захар
- 1/4 чаша брашно
- 2 супени лъжици брашно, меко
*За измерване на количествата се използва чаена чаша.
Начин на приготвяне:
В малка купичка разбъркайте 2 чаени лъжички захар с 1/4 чаша топла вода. Добавете маята и оставете да престои за около 10 минути.
В голяма купа разбъркайте сместа с мая, 3/4 чаши топла вода, яйцата, зехтина, меда и солта. Изсипете брашното постепенно, като бъркате, докато получите меко тесто.
Набрашнете леко кухненска повърхност или дъска и омесете тестото върху нея, докато спре да лепне (около 10 минути). Прехвърлете го в намазнена купичка, покрийте и оставете на топло място да втаса, докато удвои обема си (около 1 час и 30 минути).
След това го разделете на 2 части, като едната да бъде по-голяма от другата. От по-голямата направете три дебели въжета, дълги около 35 сантиметра. Защипете трите части в единия край и оплетете плитка. Поставете я в тавичка, покрита с хартия за печене. Разбийте в купичка яйцето с 1 чаена лъжичка вода и намажете повърхността с получената смес.
От по-малката част тесто сплетете плитка по същия начин, тя ще бъде по-малка. Поставете я върху голямата. Натиснете леко, за да прилепнат една за друга, сложете в голяма чиния, покрийте и оставете отново да втаса на топло за около 1 час.
Разбийте в купа пудрата захар, брашното и маслото до ронлива консистенция и намажете хляба с нея. По желание гарнирайте със сусамово семе.
Изпечете яйченият хляб Хала в загрята до 180 градуса фурна за 40-45 минути. Ако покафенява твърде бързо, покрийте с фолио. Извадете от фурната, охладете за 10 минути и нарежете на филийки.
Приятен апетит!
eggs.ca
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Ръжен хляб – състав, здравословни ползи и недостатъци
- Доц. Даниела Попова, Ръководител на Клиника по терапия на ендокринно метаболитни болести и диететика към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“: Не случайно в молитвата си казваме „Хляб наш насущний“
- Хлябът наш насъщен… – интервю с Богдан Богданов, майстор на уникален хляб по стари рецепти
- Пълнен хляб с чесново масло и кашкавал
- Консумирайте препечени филийки със зехтин при гастрит
- Рецепти за домашен селски хляб (с хрупкава коричка и с подправки)
- Какво се случва в тялото ни, след като откажем хляба
- Пълнозърнестият хляб е най-полезен
- 22 интересни факта за хляба
- Печени чеснови филийки със зехтин и ароматни подправки
Коментари към Хала - еврейски яйчен хляб