Торта със сладолед и коняк
Необходими продукти
За блата:
150 грама брашно
6 жълтъка
150 грама захар
1 чаена лъжица бакпулвер
2 - 3 супени лъжици какао (може и без него)
За крема:
800 - 1000 грама сладолед по ваш избор
6 белтъка
150 грама пудра захар
50 милилитра коняк или ром
50 грама захар на пясък
щипка сол
Начин на приготвяне:
За основа може да използвате готов пандишпанов блат за торта или да направите сами от продуктите, изброени по-горе. Всички те се смесват и полученото тесто се изсипва в подмазана форма за печене. Застелете предварително съда с хартия за печене или фолио. След това изпечете в загрята до 220 градуса фурна в продължение на 15 минути. Оставете да се охлади напълно.
Направете крема. Разбийте белтъците с щипка сол до получаването на пяна и постепенно добавете пудрата захар.
Сложете сладоледа върху блата (с връх), покрийте с белтъчния крем и поставете в предварително загрята фурна (220 градуса) за 5 - 10 минути. Готовността определете по цвета на белтъците. Те трябва да станат като на снимката, превръщат се в "целувки".
Друг вариант е да направите няколко блата и между тях да сложите сладолед. Завършете с белтъчната "глазура".
За още по-голям ефект се възползвайте от следната ефектна декорация: поръсете тортата със сладоледа с пудра захар, може да намокрите захар на пясък с коняк или ром и да запалите (фламбиране). Поднесете веднага или фламбирайте пред очите на гостите си.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Сладоледена торта от извара, кондензирано мляко и сушени плодове
- Млечна сладоледена торта с готови рула, орехи и карамел
- Сладоледена торта Мозайка с плодове и шоколадова глазура
- Сладоледена торта Аляска
- Сладоледена торта с плодове
- Сладоледена торта с пъпеш, коняк и шоколад
- Карамелена сладоледена торта с ядки
- Сладоледен пай с тиква
- Ананасова сладоледена торта с шоколад
- Сладоледена торта Тирамису с крем Ганаш
Коментари към Торта със сладолед и коняк