Торта Добуш с шоколадов крем и карамелена глазура
Необходими продукти:
150 грама брашно
6 яйца
120 грама захар
80 грама масло
1 пакетче ванилова захар
За крема:
200 грама пудра захар
250 грама масло
2 супени лъжици какао на прах
1 супена лъжица коняк
2 яйца
За глазурата:
200 грама пудра захар
80 грама масло
Начин на приготвяне:
Разбъркайте жълтъците със захарта (и ваниловата) до побеляване. Добавете брашното, маслото разбъркайте също до побеляване. Разбийте белтъците на пяна и внимателно ги прибавете към получената смес. Разбъркайте всичко.
Подмажете форма за печене с масло и поръсете с брашно. Изсипвайте тестото на части (разпределете количеството еднакво) и изпечете 6 - 8 блата (в зависимост от диаметъра на формата). Преди да сложите тестото за всеки от тях, подмазвайте съда. Печете при температура от 200 градуса. Блатовете стават много бързо - за около 3 - 4 минути. Не ги препичайте, защото ще се получат сухи и няма да се напоят хубаво.
Следва направата на крема. Смесете яйцата, захарта и какаото. Сложете на водна баня и варете до сгъстяване. Свалете от котлона и без да спирате да бъркате, добавете коняка. Разбъркайте маслото и го прибавете към яйчната смес лъжичка по лъжичка. Намажете блатовете с крема (с изключение на най-горния).
Глазурата. Разтопете маслото в подходящ съд, прибавете захарта и изчакайте, докато сместа се сгъсти и придобие светлокафяв цвят. Изсипете карамела върху "сглобената" торта и бързо заравнете повърхността с помощта на нож. Нарежете на парчета, докато карамелът не се е втвърдил. Страните на тортата може да поръсите с бадемови листенца, карамелената глазура да замените с шоколадова.
Добър апетит!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Торта с мус от три шоколада
- Шоколадова торта с маслен крем
- Френски шоколадов десерт
- Шоколадова торта с крем от бял и черен шоколад
- Лесна торта с шоколадова глазура и коняк
- Шоколадова торта с извара и кокос
- Шоколадова торта без яйца
- Шоколадова торта с крем Маскарпоне и Бейлис
- Шоколадова торта с крем и глазура ганаш
- Шоколадова торта с лешници и карамелен крем
Коментари към Торта Добуш с шоколадов крем и карамелена глазура