Начало Хранене Рецепти Предястия Топли Топла салата от печен нахут, кейл и сушени домати

Топла салата от печен нахут, кейл и сушени домати

Топла салата от печен нахут, кейл и сушени домати - изображение

Необходими продукти:

  • 1 консерва от 800 грама нахут
  • 5 супени лъжици зехтин
  • по 1/2 чаена лъжица кимион и червен пипер
  • 1 малка връзка кейл (около 2 шепи)
  • 1/2 чана чаша кедрови ядки
  • 1/2 чаена чаша сушени домати
  • 4 зелен лук (използвайте само зелената част, която нарежете на ситно)
  • 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
  • 2 супени лъжици лимонов сок
  • кората от 1 лимон, настъргана
  • 1/2 чаена лъжица чили сос
  • 2 чаени лъжици оцет Шери, или винен
  • 1 чаена чаша свежи листа кориандър
  • 1 чаена чаша ментови листа

Начин на приготвяне:

Изцедете нахута и го разстелете върху кухненска хартия, за да го подсушите. Прехвърлете го в тава, застлана с хартия за печене. Подправете със сол и черен пипер, кимион и полейте с 1 лъжица зехтин. Изпечете в гореща фурна на 180 градуса за около 1 час, докато придобият приятен кафеникав цвят.

Когато са готови, оставете за кратко да се охладят.

Сложете кейла в купа и го овкусете с 1 лъжица зехтин и подправете.

Запечете кедровите ядки в суха тава за около 15 минути, докато станат златисти, след което прехвърлете в купа, не ги оставяйте в тавата, за да не се препекат от отделящата се топлина от нея.

В купа смесете доматите (нарязани), зеления лук, чесъна, лимоновата кора, лютивия сос, оцета и последните 3 лъжици зехтин. Подправете и разбъркайте добре.

Когато нахута е изстинал, го сложете в купата при кейла. Добавете кедровите ядки, полейте с дресинга със сушени домати и отгоре поръсете с кориандър и мента. Ако има нужда сложете още сол и пипер, завършете с лимоновия сок.

за framar.bg: Данна Панджарова
източник: seriouseats.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиХрани и ястияЗдравни съветиЛюбопитноБотаникаНовиниСнимкиДиети