Тиквена крем супа с праз
Крем супата от тиква с праз е ароматна и богата на полезни хранителни вещества. Оранжевият зеленчук в комбинация с карамелизиран праз лук се допълват много добре. Не забравяйте да гарнирате с хрупкави крутони, овкусени с любимите ви подправки. Ако искате да увеличите хранителната стойност на ястието, добавете сметана, печени ядки или парченца крехко сготвено месо. Приготвили сме ви няколко много лесни и бързи за изпълнение рецепти за крем супа от тиква с праз.
Крем супа от тиква с праз и моркови
Необходими продукти за приготвяне на крем супа от тиква и праз:
- 500 грама тиква
- 60 грама праз (бялата част на стръковете)
- 1 скилидка чесън
- 1 домат (около 100 грама)
- 2 моркова (около 150 грама)
- 2-3 супени лъжици зехтин
- 500 милилитра вода или зеленчуков бульон
- 3-5 сантиметра корен джинджифил (по желание)
- сол на вкус
- течна сметана с 12-15% масленост (по желание)
За гарниране:
- течна сметана
- тиквени семена
- крутони
Начин на приготвяне на крем супата от тиква:
Обелете и нарежете тиквата на малки кубчета, праза на кръгчета, а чесъна обелете. Попарете домата и обелете ципата му, след което нарежете месестата част на малки парченца. Обелете и нарежете морковите на кубчета.
В тенджера с дебело дъно или в дълбок тиган загрейте зехтин и запържете праза за две минути, след което добавете останалите зеленчуци. Изсипете зеленчуковия бульон, той трябва да ги покрие, така че да бъде малко над нивото им. Варете до готовност на тиквата (около 15-20 минути).
Пет минути, преди да свалите тенджерата от котлона, сложете настъргания джинджифил, ако сте решили да използвате.
Овкусете със сол и подправки на вкус, след което пюрирайте готовата зеленчукова супа. Добавете течна сметана по желание.
Ако супата е твърде гъста, налейте преварена вода, зеленчуков бульон или течна готварска сметана.
Сервирайте крем супата от тиква и по желание гарнирайте с печени тиквени семена и крутони.
Да ви е вкусно!
Крем супа от тиква с праз и сметана
Необходими продукти за приготвянето на крем супа от тиква и праз:
- 4 супени лъжици обезсолено краве масло
- 6 чаени чаши праз, нарязан на ситно
- 4 скилидки чесън, нарязани на едро
- 400 грама пюре от тиква
- 1 ябълка, нарязана на кубчета
- 6 чаени чаши пилешки бульон
- 5 супени лъжици кленов сироп
- 1 1/2 чаени лъжички сол
- 1/2 чаена лъжичка кимион
- 1/8 чаена лъжичка лют червен пипер
- 1 1/2 чаени лъжички прясна мащерка
- 1 1/2 чаени лъжички пресен градински чай
- 1/4 чаена чаша пълномаслена сметана
За гарниране:
- пълномаслена сметана
- листенца прясна мащерка
Начин на приготвяне на крем супата от тиква с праз:
Разтопете кравето масло в голяма тенджера на средно силен огън. Задушете праза и чесъна за около 10 минути или докато омекнат. Разбърквайте периодично, за да не загорят.
Добавете пюрето от тиква, нарязаната на кубчета ябълка, пилешкия бульон и кленовия сироп. Подправете със сол, кимион, лют червен пипер, мащерка и градински чай.
Оставете сместа да заври, след което намалете температурата на котлона и оставете да къкри в продължение на 20-25 минути.
Свалете тенджерата от котлона, налейте сметаната и пасирайте до получаване на гладка консистенция.
Сервирайте крем супата от тиква с праз в купички, гарнирайте със сметана и листенца мащерка по желание.
Да ви е вкусно!
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- Тиквена крем супа с картофи
- Крем супа от тиква с прясно мляко лук и чесън
- Тиквена крем супа с кокосово мляко и къри
- Крем супа от тиква с моркови и лимонов сок
- Крем супа от тиква
- Сладка супа от тиква с круши
- Крем супа от тиква с моркови и домати
- Крем супа от ябълки и тиква с орехи и майорана
Коментари към Тиквена крем супа с праз