Тиквена крем супа с картофи
Тиквената крем супа с картофи е богата на полезни хранителни вещества. Оранжевият зеленчук е много добър източник на витамин A и минерала калций. Ароматната тиква и хрупкавите крутони, в комбинация с картофите и прясното мляко, увеличават хранителната стойност на супата. Затова сме ви приготвили няколко изпитани рецепти за полезна тиквена крем супа с картофи, които да си сготвите лесно и бързо у дома.
Крем супа от тиква и картофи
Необходими продукти за приготвянето на крем супа от тиква и картофи
- 500 грама тиква
- 200 грама картофи
- 1 глава лук
- зелени подправки на вкус (по желание)
- 1 чаена лъжичка настърган джинджифил (по желание)
- 300 милилитра прясно мляко
- 400 милилитра вода
- 1 супена лъжица олио
- сол и черен пипер на вкус
За сервиране:
- крутони (или сухари)
- заквасена сметана
- зелени подправки
Начин на приготвяне на крем супата от тиква с картофи:
Обелете тиквата, премахнете семената и я нарежете на парчета.
Обелете картофите и ги нарежете на малки кубчета. Наситнете лука и го запържете за около 5 минути в тиган с нагорещено олио. Добавете картофите и тиквата. Разбърквайте, за да не загорят. Залейте продуктите с достатъчно вряща вода, че да ги покрие напълно.
Овкусете със сол и черен пипер на вкус. Оставете супата да се вари на бавен огън в продължение на около 20 минути или докато зеленчуците омекнат.
След това излейте част от течността, ако желаете супата да бъде по-гъста. Пюрирайте и добавете прясно мляко. Върнете супата отново на котлона и оставете да къкри за около 5 минути.
След това сложете настъргания джинджифил и разбъркайте.
Поднесете крем супата със заквасена сметана, зелени подправки и хрупкави крутони или сухари!
Да ви е вкусно!
Подходящи подправки и гарнировки за тиквена крем супа
- Миксът от сушени или пресни зелени подправки (мента, босилек, копър, магданоз или други) придават на крем супата от тиква приятен вкус и аромат, а освен това и възбуждат апетита.
- Гарнирайте тиквената крем супа с течна или казвасена сметана и хрупкави ядки, за да я направите да изглежда още по-апетитна.
- Сервирайте крем супата с хрупкави крутони, овкусени с подходящи подправки: зехтин, сол, шарена сол, червен и черен пипер, чубрица, риган, мащерка или други по ваш избор.
Тиквена крем супа с картофи и топено сирене
Необходими продукти за приготвянето на крем супа от тиква и картофи:
- 1/4 от обикновена голяма тиква
- 200 грама картофи
- зеленчуков бульон или вода
- 200 грама топено сирене (с вкус по ваше желание)
- 1/2 чаена лъжичка смлян червен пипер
- щипка сол
- черен пипер
- сладък чили сос (по желание)
За сервиране:
- червен пипер
- крутони (сухар или пълнозърнест препечен хляб)
Начин на приготвяне на тиквената крем супа с картофи:
Почистете тиквата от семената и я изпечете до готовност в загрята до 180 градуса фурна. След като изстине, обелете я и нарежете на малки кубчета.
Обелете картофите, нарежете ги на ситно и изсипете в тенджера. Добавете кубчетата тиква и залейте с горещ бульон или вода (течността не трябва да бъде много; количество, равно на половината от обема на зеленчуците, е достатъчно). Сложете тенджерата върху котлона и варете за около 10-20 минути или докато омекнат картофите.
След това овкусете супата с червен и черен пипер. Добавете топеното сирене и сладкия чили сос (ако използвате) и пюрирайте супата с помощта на блендер.
Поръсете с щипка червен пипер, гарнирайте с хрупкави крутони и сервирайте крем супата от тиква и картофи.
Да ви е вкусно!
Снимки: freepik.com; pexels.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Супи
- Зеленчукови супи
- Тиквена крем супа с праз
- Крем супа от тиква с прясно мляко лук и чесън
- Тиквена крем супа с кокосово мляко и къри
- Крем супа от тиква с моркови и лимонов сок
- Крем супа от тиква
- Сладка супа от тиква с круши
- Крем супа от тиква с моркови и домати
- Крем супа от ябълки и тиква с орехи и майорана
Коментари към Тиквена крем супа с картофи