Тенджерата - каква да изберем
Всяка добра домакиня има в кухнята си поне 3-4 различни тенджери:
- Голяма (с вместимост 4-5 литра) - за варене на паста, бульони, за приготвяне на по-големи количества храна. Хубаво е тя да бъде с незалепващо покритие, огнеупорни дръжки и капак, за да може да се поставя и във фурната;
- Средна (2,5-3 литра) и малка (1-1,5 литра) - за приготвяне на малки количества храна и за направата на сосове.
От какви материали се правят?
Неръждавейка
Храната в тенджерите от неръждавейка се запазва топла по-дълго, но за сметка на това, поради ниската топлопроводимост, за обработката на продуктите е необходимо повече време. Ако съдът е с дъно от няколко слоя: алуминий, мед и бронз, запечатани в неръждавейката, то топлопроводимостта на тенджерата е много по-висока - топлината се разпределя по-равномерно, храната прегаря по-малко. Тенджерата от неръждавейка или направена на основата на сплави е универсална, но трудно издържа на прекалено големи натоварвания. Празна тенджера да не се оставя върху включен котлон, защото може да се появят сини петна, които не могат да се премахнат.
Чугун
Чугунът е напълно безвреден материал. Храната, приготвена в чугунена тенджера, е здравословна и чиста. Благодарение на това, че ястието трябва да къкри дълго време в нея, то се получава много вкусно и ароматно. Не забравяйте да избърсвате съда преди и след употреба с олио - това ще подобри незалепващите му характеристики и ще даде възможност да съхранявате храната в тенджерата (не дълго).
Керамика и стъкло
Дебелите стени на съдовете от керамика и стъкло се затоплят бавно и равномерно. Храната къкри в тях, а не се вари; зеленчуците остават сочни, а месото - меко. Ястието, съхранявано в такива съдове, не се разваля дълго време. Но трябва да се знае, че керамични и стъклени съдове не бива да се поставят на открит огън, за тях е най-подходяща фурната. Минусите им са само два: чупливост и чувствителност към температурни промени. След като се измият, е хубаво и да се подсушат. Друг важен момент е съхраняването на съдовете - да се държат отворени, без капаци, защото в противен случай е възможна появата на неприятна миризма.
Емайл
Емайлираните тенджери са изключително подходящи за приготвяне на супи, бульони, кисели, компоти. Но в тях не трябва да се пържи и задушава. Емайлът и металът на тенджерата имат различна топлопроводимост - повърхността се нагрява неравномерно и храната ще загори.
Емайлираните съдове са:
- Безопасни. Металните съдове със стъклокерамично покритие се смятат са най-безопасни, тъй като стъклоемайлът е инертен и устойчив на хранителни киселини, ни встъпва в реакция с продуктите и не променя вкусовите им качества.
- Хигиенични и не предизвикват алергии. Слоят емайл представлява оцветена стъклена маса. Тънкото покритие, наред със стъклото, е най-добрият материал за направата на съдове от медицинска гледна точка. То сигурно предпазва храната от контакт с метала. На хората, алергични към никел, се препоръчва да използват само стъклени и емайлирани съдове и прибори.
- Практични и лесни за поддържане. Здравината на емайлираното покритие дава възможност съдът да се измива лесно с всякакви почистващи препарати и да се използва съдомиялна машина.
- Удобни. Такива съдове могат да се използват при всякакви котлони (газови, стъклокерамични...), защото се характеризират с равно дъно, чиято дебелина е не по-малко от 3 мм).
- Издръжливи. Обединявайки механичните свойства на стоманата с химичните, оптични и термични свойства на стъклото, емайлираните съдове не се деформират и са устойчиви на механично увреждане.
Алуминий
Основното предимство на алуминиевите съдове е достъпната цена. Освен това, те са леки, имат добра топлопроводимост, което осигурява бързото затопляне на храната. За сваряване на мляко, например, няма по-подходяща тенджера от алуминиевата, защото в нея то няма да загори. Но трябва да се знае, че готовите ястия не бива да се съхраняват в такива тенджери.
Капакът
Капакът задължително трябва да отговаря на размера на тенджерата и тя да се затваря плътно. В противен случай съдържанието ще завира по-бавно, което си е разход на електроенергия. Наличието на отвор на капака, през който да излиза парата може да намали налягането при необходимост и така ще се попречи на течността да "избяга".
Дръжката
Не поставяйте във фурната тенджера с дървена или пластмасова дръжка. Първото нещо, което трябва да направите, когато се сдобиете с нова вещ, е да се запознаете с описанието на продукта и с указанията за употребата му. По принцип металните дръжки, които са заварени или поставени с помощта на нитове, са подходящи, но не забравяйте за ръкохватките.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ТЕНДЖЕРА С КАПАК 24 см BERLINGER HAUS BH6123
ПЛИТКА ТЕНДЖЕРА С КАПАК 28 см BERLINGER HAUS BH7090
ТЕНДЖЕРА С КАПАК 28 СМ BERLINGER HAUS BH1258N
Безплатна доставка за България!ТЕНДЖЕРА С КАПАК 24 см BERLINGER HAUS MONACO COLLECTION BH7087
БАМБУКОВА КЪРПА ЗА СЪДОВЕ 20 см. / 20 см.
ХАЙТМАН ПЮР ЛИМОНЕНА КИСЕЛИНА НА ПРАХ 350 г
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Колко добре познавате руската кухня?
- 17 практични кулинарни техники, които ще ви помогнат в кухнята
- Кухненски мерки
- Силиконовите форми за печене – употреба, предимства и вреди
- Как да махнем неприятния дъх от масло, сирене или извара?
- Видове неврони
- Отървете се от молците в кухненския шкаф само с лавандулово масло
- Психотерапия: видове и особености
- Как да отстраним миризмата на загоряло?
- Ето как се е променил дизайнът на кухнята през последните 500 години
Коментари към Тенджерата - каква да изберем