Чеснови съвети за рационално използване на зеленчука
1. За да обелите безпроблемно чесъна, поставете скилидката върху дъска и притиснете, смачквайки с широката плоска страна на ножа. По този начин обвивката ще се отстрани лесно.
2. Колкото по-ситно е нарязан чесънът, толкова по-наситени ще бъдат вкусът и ароматът му.
3. Пресният лют зеленчук може да се замени с чесън на прах. 1 скилидка е равна на 1/4 чаена лъжица от прахообразния вариант. Последният понякога е препоръчителен за използване пред скилидките. Например, когато искате да добавите към ястията и следва изпържване - скилидката прегаря, за разлика от сухата алтернатива, която издържа на термичната обработка, придавайки неповторим аромат на храната.
4. Изсушеният нарязан чесън е най-неподходящият заместител на пресния.
5. Ако в рецептата се иска използване на нарязан чесън, може да го намачкате с помощта на преса, да го настържете или да счукате в хаванче (задължително прибавете сол, ако счуквате). Разбира се, вариант е и просто да нарежете ситно с ножа или да се доверите на кухненския робот.
5. На колко лъжици нарязан чесън е равна една скилидка?
- 1 малка скилидка чесън = 1/2 чаена лъжица ситно нарязан
- 1 средна скилидка чесън = 1 чаена лъжица ситно нарязан
- 1 голяма скилидка чесън = 2 чаени лъжици ситно нарязан
- 1 много голяма скилидка чесън = 1 супена лъжица нарязан
6. Лютият зеленчук не трябва да се приготвя на силен огън по-дълго от 30 секунди, защото ще прегори, ще изгуби характерния си аромат и ще придаде горчив привкус на ястието.
7. Ако в чесъна са се появили зелени кълнове, не се притеснявайте - той все още е годен за употреба, но по-добре отстранете тези израстъци, защото те ще придадат горчивина на храната, дори след термичната обработка.
8. Съхранявайте чесъна на сухо, прохладно, тъмно и добре проветриво място.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СЪКРОВИЩНИЦА ОТ БЛАГОЗВУЧНИ СЛОВА - САКЯ ПАНДИТА - ШАМБАЛА
МИСИЯ "МАЙКА" - ВЕЧНИТЕ ВЪПРОСИ ЗА БРЕМЕННОСТТА - ИЛИЯН НАЙДЕНОВ
ТЪНКОТО ИЗКУСТВО НА СЪБЛАЗНЯВАНЕТО - МАРК МЕНСЪН - ХЕРМЕС
ПОДМЛАДЯВАЩИЯТ ЕНЗИМ - Д-Р ХИРОМИ ШИНИЯ - СИЕЛА
КАК ДА ОЦЕЛЕЕШ В БЪЛГАРИЯ - Ф. ЗУБЕРСКИ, В. ИВАНОВ, Д. ЙОРДАНОВ - СИЕЛА
БИЗНЕС СЪВЕТИ - УСПЕХ В ЖИВОТА И ПРОФЕСИЯТА - БЕРТ ХЕЛИНГЕР - ЖАНУА 98
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Кулинарни хитринки
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Колко добре познавате руската кухня?
- 17 практични кулинарни техники, които ще ви помогнат в кухнята
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Кухненски мерки
- Втривайте чесън в скалпа, за да удължите и сгъстите косата
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Направете си домашен антивирусен оксимел с мощно действие против грип
Коментари към Чеснови съвети за рационално използване на зеленчука