Начало Хранене Рецепти Супи Месни Телешки костен бульон със зеленчуци

Телешки костен бульон със зеленчуци

Телешки костен бульон със зеленчуци - изображение

Необходими продукти:

2 килограма телешки кости - с малко месо по тях

2 големи моркова - небелени

1 праз

1 глава лук

1 глава чесън

2 стръка селъри (целина)

2 дафинови листа

2 чаени лъжици черен пипер

1 чаена лъжица ябълков оцет

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 220 градуса.

Нарежете морковите и праза на едро. Лука и чесъна разрежете на половина, без да ги белите. Сложете ги в тава заедно с костите и ги запечете за 20 минути. Разбъркайте и върнете във фурната за още 20 минути.

Напълнете 6-литрова тенджера с 12 чаши вода (за предпочитане филтрирана).

Добавете целината (нарязана на едро), дафиновите листа, черния пипер и оцета. Добавете костите и зеленчуците и остържете от дъното на тавата всички парченца месо. Добавете и соковете, които са пуснали продуктите при готвенето им.

Ако има нужда, долейте още вода, за да покриете зеленчуците и костите.

Сложете капака и оставете да заври. След което намалете температурата до много ниска. С решетъчна лъжица почиствайте образувалата се пяна. Гответе най-малко за 8 часа, а най-добре да оставите на котлона съвсем леко да къкри бульона за поне 24 часа.

Колкото по-дълго време къкри бульона, толкова по-наситен ще бъде. Ако има нужда добавете още вода.

След като бульонът е готов и всички мазнини и хрущяли от костите са се стопили го оставете да охлади.

Извадете зеленчуците и костите. Оставете течността да се охлади почти напълно, след което прехвърлете в по-малък съд. Оставете в хладилника за една нощ. На следващия ден отстранете втвърдената мазнина, която се е образувала върху бульона.

Бульонът може да се съхранява до 5 дни в хладилник и до 6 месеца във фризер.

Може да приготвите костния бульон и в уред за бавно готвене.

За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: epicurious.com

Още по темата:

5.0, 1 глас

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитно