Сьомга с билки и гарнитура от печени картофи и салата
Необходими продукти:
- 2 броя филе от сьомга с кожата
- 6 броя черен пипер на зърна
- 2 супени лъжици кориандър на семена
- 2 чаени лъжици плодове от хвойна
- копър, нарязан на ситно
- 2 връзки див лук
- 2 лимона - 1 кора на лимон и 1 нарязан лимон
- 2 супени лъжици зехтин
- 100 мл бяло вино
За картофите:
- 8 средни по големина картофи
- 50 грама масло
За салатата:
- 280 грама зелена салата - спанак, кресон, рукола
- 100 грама зелени маслини
- 100 грама репички
- 120 грама сушени домати в зехтин
Начин на приготвяне:
Предварително загрейте фурната на 200 градуса. Застелете тава с хартия за печене, но нека пергаментът да е по-голям от тавата. Сложете едното филе в съда с кожата надолу.
В хаванче счукайте черния пипер, семената от кориандър и плодовете хвойна заедно с 1 чаена лъжичка сол.
В купа смесете магданоза и 2/3 от дивия лук, нарязани на ситно. Добавете микса от подправки, като заделите 1 супена лъжица от него. Прибавете настъргана кора от 1 лимон. Изстискайте единия цитрус при подправките. Разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес.
Разстелете билковия микс върху сьомгата и покрийте с другото филе, с кожата нагоре, и овкусете и него с отделените подправки. С помощта на кухненски конец завържете рибните филета, като под всеки низ сложете по една филийка лимон. Изправете ръбовете на хартията за печене, за да се образува борд, който да не позволява на сосът да се загуби - важно е да не покривате рибата с хартията.
Разрежете картофите през 2-3 милиметра, като не разделяте докрай парченцата. Във всеки резен сложете малко масло и подправете по ваш вкус.
Запечете във фурната картофите и сьомгата, разпределени в две тавички. След 20 минути, полейте рибата с бялото вино.
Облейте и картофите с маслото, което се е разтопило около тях. След 15 минути проверете дали рибата е готова. Довършете печенето на картофите, докато придобият златиста хрупкава коричка.
Междувременно направете салатата, като комбинирате всички зеленолистни зеленчуци в голяма купа, репичките нарежете на филийки, а доматите на ситни кубчета. Направете дресинг, като използвате зехтина, в който са били мариновани доматите, и му добавете лимонов сок.
Сервирайте отделните компоненти от ястието в два големи подноса или нарежете рибата на порции и поднесете с картофите и салатата.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник:realfood.tesco.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
АБОФАРМА ОМЕГА 3 МАСЛО ОТ СЬОМГА капсули 500 мг * 120
БИОФОРМ АРКТИК СЬОМГА ОМЕГА 3 капсули * 120 2359
НовЖАН Д'АРСЕЛ CAVIAR ОКОЛООЧЕН ГЕЛ С ЕКСТРАКТ ОТ ХАЙВЕР 30 мл
ДИВА СЬОМГА (МАСЛО) ОТ АЛЯСКА + РИБЕНО МАСЛО капсули * 220 УЕБЪР НАТУРАЛС 3398
НовЯМАМОТО НУТРИШЪН АЛФА ТЕЧ капсули * 300
БИОБАЛАНС СУПЕР АМПУЛА С DNA ГЕЛ ОТ СЬОМГА 2 мл * 10
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Базови съвети за приготвяне на сьомга
- Какви са здравословните ползи на хайвера от сьомга
- Сьомга на фурна с хрупкава коричка
- Сьомга с броколи, кашкавал и сметана
- Ориз със сьомга
- Пурички от кори за баница със спанак, сьомга и фета
- Печена сьомга в хрупкава коричка от семена
- Скандинавска маринована сьомга (гравлакс)
- Предястие от пушена сьомга с топено сирене и чесън
- Тарт от сьомга, краставица и манго
Коментари към Сьомга с билки и гарнитура от печени картофи и салата