Framar.bg 0
0
Е-аптека Промоции
Здравна библиотека
Здравни проблеми Медицинска енциклопедия Заболявания Симптоми и признаци Алтернативна медицина Анатомия Медицински изследвания Лечения Физиология Патология Ботаника Микробиология Фармакологични групи Медицински журнал Взаимодействия История на медицината и фармацията Здравето А-Я
Диагностик
Здравна помощ
Здравен справочник Специалисти Здравни заведения Аптеки Институции и организации Образование Спорт и туризъм Клинични пътеки Нормативни актове Бизнес Социални грижи Форум Консултации
Здравна медия
Здравни новини Любопитно Интервюта Видео Презентации Научни публикации Анкети Бъди активен Кампании
Здраве и начин на живот
Хранене Хранене при... Рецепти Диети Групи храни и ястия Съставки Е-тата в храните Спорт Съвети Психология Лайфстайл Интерактивни
За нас
За Фрамар За реклама Статистика Общи условия Екип Кариера Адреси на аптеки Фрамар Блог Важно Автори Програма за лоялни клиенти Промоционална брошура
Контакти
Назад | Начало Хранене Рецепти Добре е да знаете ... Любопитни факти от кулинарния свят Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света

Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света

от 15 ное 2012г., обновено на 15 фев 2022г.
Редактор: Александра Гюзлева
Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света - изображение
  • Инфо
  • Продукти
  • Коментари
  • Свързаност
Инфо
Инфо
Продукти
Коментари
Свързаност

Супата е сред най-предпочитаните течни ястия. Присъства в кухнята на всички народи и култури от дълбока древност, а разнообразието от рецепти и видове е огромно. Съществуват горещи и студени супи, с бистри бульони и такива със застройка, месни или вегетариански и други.

През годините начинът за приготвяне на супа се променя, но тя остава неразделна част от културата на хранене на хората от всички точки на света, като всяка кухня има характерна традиционна рецепта за супа.

20 от най-известните супи от света

CNN прави селекция на най-предпочитаните и най-известните супи в света, с която ви каним на кулинарно околосветско пътешествие.

Chupe de camarones (Чупе де камаронес) – Перу

Чупе де камаронес (Chupe de camarones) е крем супа, характерна за крайбрежния район на Перу. Приготвя се от скариди, картофи и царевица, може да се добави и перуанска жълта люта чушка (aji amarillo). Супата има наситен вкус, а леката й пикантност я прави предпочитана храна за населението в подножието на Андите, където нощите са студени.

Ofe Akwu (супата Банга) – Нигерия

Банга (Ofe Akwu) е супа, характерна за района около делтата на река Нигер. Приготвя се от плодове от маслена палма, говеждо месо или риба (сом) и сушени морски дарове. За овкусяване се използват индийско орехче, рицинови семена и други.

Бангата е толкова популярна в Нигерия, че в магазините се продават готови миксове от подправки за приготвяне на супата.

Нигерийска супа банга (Ofe Akwu)

Caldo verde (Калдо верде) – Португалия

Калдо верде (Caldo verde) е португалска супа, характерна за богатата на винарни провинция Миньо. За приготвянето на ястието са необходими тънко нарязан кейл (къдраво зеле), картофи, лук и зехтин. Може да се добави и чорисо (или чоризо – пикантен колбас).

Калдо верде е популярна гозба както в ресторантите, така и в домакинствата. Може да й се насладите с чаша греяно вино от Миньо.

Chorba frik (Чорба фрик) – Алжир, Либия и Тунис

Чорба фрик (Chorba frik) е северноафриканска супа, характерна за Алжир, Либия и Тунис. Основната й съставка е твърдата пшеница (ожъната, докато е зелена). Зърната на културата се варят в доматен бульон с подправки. След термичната им обработка към бульона се добавят нахут и варено месо – пилешко, телешко, овнешко или агнешко.

Чорба фрик има приятен вкус, който се дължи на разнообразните съставки, от които е приготвена. Често се консумира през месеца на Рамадан (Рамазан) – пости по време на деветия месец от ислямския календар. Сервира се с резени лимон и с хляб кесра (ечемичен хляб без месене).

Gazpacho (Гаспачо) – Испания

Гаспачото (Gazpacho) е студена испанска супа, често консумирана през лятото в по-топлите райони (като Андалусия). Приготвя се от домати, краставици, зехтин, може да се добавят и крутони.

Интересен факт за гаспачото е, че арабите го пренасят на Иберийския полуостров много преди в Испания да узнаят за домата. Арабската супа е правена от смес между хляб, чесън, зехтин и оцет.

гаспачо – испанска супа

Groundnut soup (супа от фъстъчена паста) – Западна Африка

Супата от фъстъчена паста (Groundnut soup) е популярна в Гамбия и Нигерия. Приготвя се, като в гъст бульон от фъстъчена паста (смлени фъстъци) се вари месо, пилешко или риба. Може да се добавят люти чушки „скоч бонет“ (Scotch bonnet peppers) за пикантен вкус. Продуктите, които се използват в Гамбия и Нигерия се различават.

Gumbo (Гъмбо) – САЩ

Гъмбо е американска супа, обикновено приготвяна в щата Луизиана. Различните варианти на ястието съдържат пилешко месо, морски дарове или наденица. Кулинарите сгъстяват супата със сотирана бамя или ру (запържено брашно).

Интересно е, че вече 30 години в Ню Иберия, Луизиана ежегодно се провежда Световен фестивал на гъмбо (World Championship Gumbo Cookoff), известен още като „Суперкупата“ на гъмбо.

Pho bo (телешка супа с оризови нудъли) – Виетнам

Телешката супа с оризови нудъли (Pho bo) е сред най-разпознаваемите виетнамски ястия. Класическите продукти за приготвянето й са оризови нудъли и телешко месо. Бульонът се вари с часове. Към него се добавят канела, звездовиден анасон и други подправки.

До 1930 г. супата в ресторантите е сервирана единствено с телешко месо, нарязано на тънки парчета. Те се готвят, като само се слагат в горещия бульон. Днес ястието се прави както с телешко, така и с други видове месо.

Pho bo (телешка супа с оризови нудъли) – Виетнам

Harira (Харира) – Мороко

Харира (Harira) е традиционна мароканска супа. Приготвя се с агнешко месо, има и вегетарианска алтернатива. Нахутът и месото се варят в доматен бульон, към който се добавят канела, джинджифил, куркума и пипер.

Харирата е предпочитана от евреи от северноафрикански произход и от мюсюлмани. Те се захранват със супата по време на своите религиозни пости – Рамадан при мюсюлманите и Йом Кипур при евреите („Ден на изкуплението“ – най-големият еврейски празник).

Lanzhou beef noodle soup (Ланджоу телешка супа с нудъли) – Китай

Телешката супа с нудъли ланджоу (Lanzhou beef noodle soup) е предпочитана китайска гозба. Приготвя се с нудъли, телешко месо, ряпа и масло от чили. За нудълите се използват фино брашно с високо съдържание на глутен и алкална пудра, от които се получава еластично тесто. Нудълите се добавят в бульона с другите съставки и се овкусяват с билки.

Mohinga (Мохинга) – Мианмар

Мохингата (Mohinga) е традиционна супа в Мианмар, която се предлага навсякъде, включително и от улични търговци. Обикновено се консумира за закуска, но може да се закупи по всяко време на деня. Приготвя се от риба и оризови нудъли, добавят се и билки за аромат.

супа мохинга от Мианмар

Moqueca de camarao (Мокеса де Камарао) – Бразилия

Мокеса де Камарао (Moqueca de camardo) е бразилска супа от щата Баия. Приготвя се с кокосов бульон, скариди, палмово масло и домати. Може да се прибавят люти чушки по желание. Традиционно гозбата се приготвя и поднася в ръчно изработен съд от черна глина и мангрово дърво.

Kharcho (Харчо) – Грузия

Харчо (kharcho) е традиционна грузинска супа. Приготвя се от говеждо месо, сос ткемали (направен от неузрели сливи) и смлени орехи. Грузинският микс от подправки хмели-сунели (смес от кориандър, пипер, сминдух и други) придава на супата специфичен аромат.

Borscht (Борш) – Украйна

Боршът (Borscht) е класическа украинска супа, която е популярна и в Източна Европа. Основната съставка е червеното цвекло, което й придава наситен червен цвят. За приготвянето й е характерен квасът – лактоферментирал сок от червеното цвекло. Ястието се поднася със заквасена сметана.

Боршът е популярен в страни от Източна Европа като Русия, Молдова, България, Румъния и други. Всяка държава използва различни продукти за приготвянето на супата. Но украински кулинари организират кампания за включване на рецептата за класическия борш в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.

борш – украинска супа

Soto ayam (Сото Аям) – Индонезия

Сот Аям (Soto ayam) е индонезийска супа, популярна още в Сингапур, Малайзия и Южна Африка. Приготвя се от пилешко месо и нудъли. За плътните вкус и аромат на супата допринасят подправките звездовиден анасон, куркума, лимонена трева и листа от лайм. Ястието се поднася с рохко сварени яйца, червени люти чушки, лайм и пържен лук.

Tom yum goong (Том Ям Кунг) – Тайланд

Том Ям Кунг (Tom yum goong) е популярна супа в Тайланд. Приготвя се със скариди, овкусени с галангал (подправка, разпространена в Южна Азия), лимонена трева, листа от лайм и яркочервено чили „птиче око“ (тайландски люти чушки). Том Ям Кунг е един от вариантите на традиционната тайландска супа Том Ям, която се приготвя по различни начини.

Bouillabaisse (Буйябес) – Франция

Буйябес (Bouillabaisse) е френска супа от крайбрежния район Марсилия (среща се и като Буябес или Буйабес). Известна е като френска рибена чорба, която освен прясна морска риба, съдържа и поне четири вида морски дарове. За приготвянето й са необходими още шафран, зехтин, чесън и домати.

френска супа буйябес

Menudo (Менудо) – Мексико

Менудо (Menudo) е популярна мексиканска супа (мексиканско шкембе), която се сервира по различни празненства като сватби, кръщенета и други. Приготвя се от телешко шкембе, бульон от чили, чесън, лук, лайм и магданоз. Има и алтернатива на рецептата без люти съставки. Менудо е и мексикански лек против махмурлук.

Yayla corbasi (Яйла чорба) – Турция

Яйла чорба е турска супа с кисело мляко. Може да се приготви с варен ориз или ечемик. Добавя се сушена мента за балансиране на вкуса. Консумира се с прясна питка хляб. Ястието се поднася дори в турските болници на възстановяващи се пациенти, смята се, че предпазва от настинки.

Tonkotsu ramen (Тонкоцу рамен) – Япония

Тонкоцу рамен (Tonkotsu ramen) е предпочитана японска супа, особено популярна във Фукуока префектура (югозападна част на Япония). Плътният й бульон се получава след сваряване на свински кости. Те придават отличителен вкус на супата рамен, която съдържа и нудъли. Ястието се поднася с нарязано свинско шкембе и се консумира с пръчки (или клечки) за хранене и лъжица с плоско дъно.

Източник:

https://edition.cnn.com

Още по темата:
  • Супа от царевица с бекон и картофи Супа от царевица с бекон и картофи
  • Супа от коприва с картофи Супа от коприва с картофи
  • Апетитна супичка с пилешки сърчица Апетитна супичка с пилешки сърчица
  • Студена крем супа от пъпеш с краставица и прошуто Студена крем супа от пъпеш с краставица и прошуто
3.7/5 3 оценки

Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА 220 г
2.40лв. / 1.23 €

ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА 220 г

УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СУПИ 1,6 л PETRA
239.00лв. / 122.20 €

УРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СУПИ 1,6 л PETRA

Безплатна доставка за България!

Коментари към Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света

От сайта
Напиши коментар 0 коментара
  1. Коментирайте Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света
    www.framar.bg 
    на 26 August 2025 в 10:24
    Коментирайте "Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света"

РЕЦЕПТАТА е свързана към

  • Добре е да знаете ...
  • Любопитни факти от кулинарния свят
  • Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
  • Супа от царевица с бекон и картофи
  • Супа от коприва с картофи
  • Супа от скариди с домати и чесън
  • Апетитна супичка с пилешки сърчица
  • Студена крем супа от пъпеш с краставица и прошуто
  • Червена леща с булгур
  • За крепко здраве и добро храносмилане всеки ден яжте супа
  • Супа от леща с грах, нахут и чесън
  • Супа от елда с домати и патладжан
googletag.pubads().definePassback('/21812339056/Baner300600', [300, 600]).display();
Най-новите публикации
Хидроколонтерапия - потенциални ползи и рисковеХидроколонтерапия - потенциални ползи и рискове

Хидроколонтерапия - потенциални ползи и рискове

от 26 авг 2025г.Прочети повече
Революционно лечение удвоява преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехурРеволюционно лечение удвоява преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехур

Революционно лечение удвоява преживяемостта при пациенти с рак на пикочния мехур

от 25 авг 2025г.Прочети повече
Как да се погрижим за здравето на мозъка с напредване на възрасттаКак да се погрижим за здравето на мозъка с напредване на възрастта

Как да се погрижим за здравето на мозъка с напредване на възрастта

от 25 авг 2025г.Прочети повече

НАЙ-НОВОТО ВЪВ ФОРУМА

Преглед при лекар, рецепти, лечение - по време на почивка

преди 40 дни, 21 часа и 6 мин.

Къде изчезна пробиотикът Вивомикс?

преди 46 дни, 28 мин.
Всички

АНКЕТА

Как се спасявате от летните жеги?

Виж резултатите

Е-АПТЕКА ПОСЛЕДНО ОБНОВЕНИ

ЛАКТОФЛОР УРОБИОТИК МАКС саше * 14

ТРИЛЕПТАЛ таблетки 600 мг * 50

НЕЙЧЪРС ПЛЮС HERBAL ACTIVES МАСЛИНОВ ЛИСТ таблетки 500 мг * 30

НОСНИ КЪРПИ

НОСНИ КЪРПИ МИКИ АРОМАТИЗИРАНИ

ПОСЛЕДНИ КОМЕНТАРИ

РЕЛИФИА НОУ СТРЕС капсули * 60

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 26 авг 2025г. в 10:20:25

МАГНАЛАБС ДИСКОПАТИН капсули * 30

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 26 авг 2025г. в 10:05:12

ДУФАСТОН филмирани таблетки 10 мг * 20

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 26 авг 2025г. в 09:42:24

СПИН

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 26 авг 2025г. в 09:26:13

СЕРОПРАМ таблетки 20 мг * 28

Коментар на: www.framar.bg отговаря от 26 авг 2025г. в 09:01:02
При възникнало съмнение за здравословен проблем или нужда от лечение, моля винаги се обръщайте за медицинска консултация към квалифициран и правоспособен лекар или фармацевт. В никакъв случай не възприемайте дадената Ви чрез сайта информация като абсолютно достоверна и правилна, дори и същата да се окаже такава.
Данни на Фрамар ООД:
  • Фрамар ООД, ЕИК: 123732525, Стара Загора, ул. Петър Парчевич № 26, телефон: 0875 / 322 000, e-mail: office@framar.bg
  • За контакт
  • Borika
  • MasterCard
  • mastercard securecode
  • Visa
  • verified by visa
Информация:
  • Общи условия
  • Политика за поверителност
  • Политика за използване на бисквитки
  • Право на отказ от договора
  • Рекламации
  • Доставка
  • Плащания
  • Отстъпки за регистрирани клиенти
  • Промоции и безплатна доставка
  • Често задавани въпроси
  • Карта на сайта
  • При възникване на спор, свързан с покупка онлайн, можете да ползвате сайта ОРС
  • Български Фармацевтичен съюз
  • Изпълнителна агенция по лекарствата
  • Комисия за защита на потребителите
  • Министерство на здравеопазването
БДА NextGenerationEU DMCA.com Protection Status
© 2007 - 2025 Аптеки Фрамар. Всички права запазени! Framar.bg във Facebook
Изработка на уеб сайт от Valival