Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света
Супата е сред най-предпочитаните течни ястия. Присъства в кухнята на всички народи и култури от дълбока древност, а разнообразието от рецепти и видове е огромно. Съществуват горещи и студени супи, с бистри бульони и такива със застройка, месни или вегетариански и други.
През годините начинът за приготвяне на супа се променя, но тя остава неразделна част от културата на хранене на хората от всички точки на света, като всяка кухня има характерна традиционна рецепта за супа.
20 от най-известните супи от света
CNN прави селекция на най-предпочитаните и най-известните супи в света, с която ви каним на кулинарно околосветско пътешествие.
Chupe de camarones (Чупе де камаронес) – Перу
Чупе де камаронес (Chupe de camarones) е крем супа, характерна за крайбрежния район на Перу. Приготвя се от скариди, картофи и царевица, може да се добави и перуанска жълта люта чушка (aji amarillo). Супата има наситен вкус, а леката й пикантност я прави предпочитана храна за населението в подножието на Андите, където нощите са студени.
Ofe Akwu (супата Банга) – Нигерия
Банга (Ofe Akwu) е супа, характерна за района около делтата на река Нигер. Приготвя се от плодове от маслена палма, говеждо месо или риба (сом) и сушени морски дарове. За овкусяване се използват индийско орехче, рицинови семена и други.
Бангата е толкова популярна в Нигерия, че в магазините се продават готови миксове от подправки за приготвяне на супата.
Caldo verde (Калдо верде) – Португалия
Калдо верде (Caldo verde) е португалска супа, характерна за богатата на винарни провинция Миньо. За приготвянето на ястието са необходими тънко нарязан кейл (къдраво зеле), картофи, лук и зехтин. Може да се добави и чорисо (или чоризо – пикантен колбас).
Калдо верде е популярна гозба както в ресторантите, така и в домакинствата. Може да й се насладите с чаша греяно вино от Миньо.
Chorba frik (Чорба фрик) – Алжир, Либия и Тунис
Чорба фрик (Chorba frik) е северноафриканска супа, характерна за Алжир, Либия и Тунис. Основната й съставка е твърдата пшеница (ожъната, докато е зелена). Зърната на културата се варят в доматен бульон с подправки. След термичната им обработка към бульона се добавят нахут и варено месо – пилешко, телешко, овнешко или агнешко.
Чорба фрик има приятен вкус, който се дължи на разнообразните съставки, от които е приготвена. Често се консумира през месеца на Рамадан (Рамазан) – пости по време на деветия месец от ислямския календар. Сервира се с резени лимон и с хляб кесра (ечемичен хляб без месене).
Gazpacho (Гаспачо) – Испания
Гаспачото (Gazpacho) е студена испанска супа, често консумирана през лятото в по-топлите райони (като Андалусия). Приготвя се от домати, краставици, зехтин, може да се добавят и крутони.
Интересен факт за гаспачото е, че арабите го пренасят на Иберийския полуостров много преди в Испания да узнаят за домата. Арабската супа е правена от смес между хляб, чесън, зехтин и оцет.
Groundnut soup (супа от фъстъчена паста) – Западна Африка
Супата от фъстъчена паста (Groundnut soup) е популярна в Гамбия и Нигерия. Приготвя се, като в гъст бульон от фъстъчена паста (смлени фъстъци) се вари месо, пилешко или риба. Може да се добавят люти чушки „скоч бонет“ (Scotch bonnet peppers) за пикантен вкус. Продуктите, които се използват в Гамбия и Нигерия се различават.
Gumbo (Гъмбо) – САЩ
Гъмбо е американска супа, обикновено приготвяна в щата Луизиана. Различните варианти на ястието съдържат пилешко месо, морски дарове или наденица. Кулинарите сгъстяват супата със сотирана бамя или ру (запържено брашно).
Интересно е, че вече 30 години в Ню Иберия, Луизиана ежегодно се провежда Световен фестивал на гъмбо (World Championship Gumbo Cookoff), известен още като „Суперкупата“ на гъмбо.
Pho bo (телешка супа с оризови нудъли) – Виетнам
Телешката супа с оризови нудъли (Pho bo) е сред най-разпознаваемите виетнамски ястия. Класическите продукти за приготвянето й са оризови нудъли и телешко месо. Бульонът се вари с часове. Към него се добавят канела, звездовиден анасон и други подправки.
До 1930 г. супата в ресторантите е сервирана единствено с телешко месо, нарязано на тънки парчета. Те се готвят, като само се слагат в горещия бульон. Днес ястието се прави както с телешко, така и с други видове месо.
Harira (Харира) – Мороко
Харира (Harira) е традиционна мароканска супа. Приготвя се с агнешко месо, има и вегетарианска алтернатива. Нахутът и месото се варят в доматен бульон, към който се добавят канела, джинджифил, куркума и пипер.
Харирата е предпочитана от евреи от северноафрикански произход и от мюсюлмани. Те се захранват със супата по време на своите религиозни пости – Рамадан при мюсюлманите и Йом Кипур при евреите („Ден на изкуплението“ – най-големият еврейски празник).
Lanzhou beef noodle soup (Ланджоу телешка супа с нудъли) – Китай
Телешката супа с нудъли ланджоу (Lanzhou beef noodle soup) е предпочитана китайска гозба. Приготвя се с нудъли, телешко месо, ряпа и масло от чили. За нудълите се използват фино брашно с високо съдържание на глутен и алкална пудра, от които се получава еластично тесто. Нудълите се добавят в бульона с другите съставки и се овкусяват с билки.
Mohinga (Мохинга) – Мианмар
Мохингата (Mohinga) е традиционна супа в Мианмар, която се предлага навсякъде, включително и от улични търговци. Обикновено се консумира за закуска, но може да се закупи по всяко време на деня. Приготвя се от риба и оризови нудъли, добавят се и билки за аромат.
Moqueca de camarao (Мокеса де Камарао) – Бразилия
Мокеса де Камарао (Moqueca de camardo) е бразилска супа от щата Баия. Приготвя се с кокосов бульон, скариди, палмово масло и домати. Може да се прибавят люти чушки по желание. Традиционно гозбата се приготвя и поднася в ръчно изработен съд от черна глина и мангрово дърво.
Kharcho (Харчо) – Грузия
Харчо (kharcho) е традиционна грузинска супа. Приготвя се от говеждо месо, сос ткемали (направен от неузрели сливи) и смлени орехи. Грузинският микс от подправки хмели-сунели (смес от кориандър, пипер, сминдух и други) придава на супата специфичен аромат.
Borscht (Борш) – Украйна
Боршът (Borscht) е класическа украинска супа, която е популярна и в Източна Европа. Основната съставка е червеното цвекло, което й придава наситен червен цвят. За приготвянето й е характерен квасът – лактоферментирал сок от червеното цвекло. Ястието се поднася със заквасена сметана.
Боршът е популярен в страни от Източна Европа като Русия, Молдова, България, Румъния и други. Всяка държава използва различни продукти за приготвянето на супата. Но украински кулинари организират кампания за включване на рецептата за класическия борш в Списъка на световното и културно наследство на ЮНЕСКО.
Soto ayam (Сото Аям) – Индонезия
Сот Аям (Soto ayam) е индонезийска супа, популярна още в Сингапур, Малайзия и Южна Африка. Приготвя се от пилешко месо и нудъли. За плътните вкус и аромат на супата допринасят подправките звездовиден анасон, куркума, лимонена трева и листа от лайм. Ястието се поднася с рохко сварени яйца, червени люти чушки, лайм и пържен лук.
Tom yum goong (Том Ям Кунг) – Тайланд
Том Ям Кунг (Tom yum goong) е популярна супа в Тайланд. Приготвя се със скариди, овкусени с галангал (подправка, разпространена в Южна Азия), лимонена трева, листа от лайм и яркочервено чили „птиче око“ (тайландски люти чушки). Том Ям Кунг е един от вариантите на традиционната тайландска супа Том Ям, която се приготвя по различни начини.
Bouillabaisse (Буйябес) – Франция
Буйябес (Bouillabaisse) е френска супа от крайбрежния район Марсилия (среща се и като Буябес или Буйабес). Известна е като френска рибена чорба, която освен прясна морска риба, съдържа и поне четири вида морски дарове. За приготвянето й са необходими още шафран, зехтин, чесън и домати.
Menudo (Менудо) – Мексико
Менудо (Menudo) е популярна мексиканска супа (мексиканско шкембе), която се сервира по различни празненства като сватби, кръщенета и други. Приготвя се от телешко шкембе, бульон от чили, чесън, лук, лайм и магданоз. Има и алтернатива на рецептата без люти съставки. Менудо е и мексикански лек против махмурлук.
Yayla corbasi (Яйла чорба) – Турция
Яйла чорба е турска супа с кисело мляко. Може да се приготви с варен ориз или ечемик. Добавя се сушена мента за балансиране на вкуса. Консумира се с прясна питка хляб. Ястието се поднася дори в турските болници на възстановяващи се пациенти, смята се, че предпазва от настинки.
Tonkotsu ramen (Тонкоцу рамен) – Япония
Тонкоцу рамен (Tonkotsu ramen) е предпочитана японска супа, особено популярна във Фукуока префектура (югозападна част на Япония). Плътният й бульон се получава след сваряване на свински кости. Те придават отличителен вкус на супата рамен, която съдържа и нудъли. Ястието се поднася с нарязано свинско шкембе и се консумира с пръчки (или клечки) за хранене и лъжица с плоско дъно.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С ПИЛЕШКО МЕСО 220 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА СУПА С БРОКОЛИ 190 г
ГАНЧЕВ ПЮРЕ ЗЕЛЕНЧУКОВА КРЕМ СУПА 220 г
НовУРЕД ЗА ПРИГОТВЯНЕ НА СУПИ 1,6 л PETRA
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- Апетитна супичка с пилешки сърчица
- Лекува ли пилешката супа простуда и настинка
- Супи за отслабване: Крем супа от моркови и джинджифил
- Супа от кускус с домати и чесън
- Седем витаминозни супи, засилващи имунната система
- Супа от леща с грах, нахут и чесън
- Супа от корени магданоз и целина с орехи
- Супа от нахут и картофи с ориз
- Супа от жълт грах с чесън
- Спаначена супа с чесън и царевично брашно
Коментари към Животът е по-вкусен със супа: 20 от най-известните супи в света