Супа от грах с крутони и топено сирене
Необходими продукти:
За супата:
- 500 грама грах от консерва, изплакнат и отцеден
- 1 малка глава лук, нарязана
- 2 средно големи моркова, обелени и нарязани на кубчета
- 2 стръка целина, нарязани на кубчета
- 2 супени лъжици зехтин
- 2 дафинови листа
- 1 чаена лъжичка сол
- прясно смлян черен пипер
- 6 чаени чаши вода
За крутоните:
- 4 филийки хляб, нарязани на кубчета
- 2 супени лъжици зехтин
- 100 грама топено сирене /или пушено/
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера добавете лука, морковите, целината, дафиновите листа и солта.
- Поръсете със зехтина и черния пипер и прибавете водата.
- Загрейте тенджерата на силен огън и когато супата заври, намалете котлона.
- Оставете я да къкри за около 20 минути, докато морковите омекнат и добавете отцедения грах.
- Разбъркайте супата и я оставете на котлона още 10 минути. Опитайте бульона на вкус и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
- В средно голяма купа поръсете кубчетата хляб със зехтина.
- Прехвърлете ги в тава и леко запечете във фурната.
- Разпределете топеното сирене върху 1/2 от крутоните, слепете с останалата половина и отново ги запечете до златисто кафяв цвят.
- Сервирайте супата топла, гарнирана със сиреновите крутони.
Приятен апетит!
Коментари към Супа от грах с крутони и топено сирене