Супа от грах с крутони и топено сирене
    Необходими продукти:
За супата:
- 500 грама грах от консерва, изплакнат и отцеден
 - 1 малка глава лук, нарязана
 - 2 средно големи моркова, обелени и нарязани на кубчета
 - 2 стръка целина, нарязани на кубчета
 - 2 супени лъжици зехтин
 - 2 дафинови листа
 - 1 чаена лъжичка сол
 - прясно смлян черен пипер
 - 6 чаени чаши вода
 
За крутоните:
- 4 филийки хляб, нарязани на кубчета
 - 2 супени лъжици зехтин
 - 100 грама топено сирене /или пушено/
 
Начин на приготвяне:
- В голяма тенджера добавете лука, морковите, целината, дафиновите листа и солта.
 - Поръсете със зехтина и черния пипер и прибавете водата.
 - Загрейте тенджерата на силен огън и когато супата заври, намалете котлона.
 - Оставете я да къкри за около 20 минути, докато морковите омекнат и добавете отцедения грах.
 - Разбъркайте супата и я оставете на котлона още 10 минути. Опитайте бульона на вкус и подправете със сол и черен пипер, ако е необходимо.
 - В средно голяма купа поръсете кубчетата хляб със зехтина.
 - Прехвърлете ги в тава и леко запечете във фурната.
 - Разпределете топеното сирене върху 1/2 от крутоните, слепете с останалата половина и отново ги запечете до златисто кафяв цвят.
 - Сервирайте супата топла, гарнирана със сиреновите крутони.
 
Приятен апетит!

Коментари към Супа от грах с крутони и топено сирене