Спанак с карамелизиран лук в сметанов сос

Необходими продукти:
- 200-300 грама спанак (отстранете грубите и дебели стръкове, а големите листа накъсайте)
- 300-400 грама ситно нарязан стар лук
- 1 накълцана скилидка чесън
- 2/3 - 1 чаена чаша готварска високомаслена сметана
- щипка настъргано индийско орехче
- сол, черен пипер, зехтин
Начин на приготвяне:
В широка недълбока тенджера налейте зехтина, сгорещете го и изсипете лука. Гответе го на среден огън около пет минути, след което сложете чесъна и минута по-късно намалете температурата на котлона. Поръсете със захар (по желание) и оставете сместа се пържи още около 15 минути или докато придобие кехлибарен цвят. Тогава прибавете спанака, подправките и налейте сметаната. Задушете за 4-5 минути, за да се изпари част от течността и сосът да се сгъсти.
Изчакайте известно време преди сервиране, така консистенцията ще се сгъсти още.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: cookingpalette.net
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ПЕДИАКИД ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН B сироп 125 мл
ЕФИМЕ ЖЕЛЯЗО + ВИТАМИН В6 + В12 + С + ФОЛИЕВА КИСЕЛИНА капсули * 60
ФОКУС ФОРМУЛА таблетки * 60 НОБЕЛ
ПЮР НУТРИШЪН ЛИВЪР КОМПЛЕКС капсули * 60
АЛАЙВ КОСА, КОЖА И НОКТИ капсули * 60 NATURE'S WAY
АЛАЙВ ПРЕМИУМ МУЛТИВИТАМИНИ ЗА ВЪЗРАСТНИ желирани таблетки * 90 NATURE'S WAY
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Предястия
- Топли предястия
- Спанак с нахут и оризова гарнитура
- Запеканка от спанак със сирена, чесън и гъби
- Спагети със сос от патладжани, домати и чесън
- Макарони със спанак, лук и сметана
- Хумус с авокадо, артишок и спанак
- Фритата с бекон и спанак
- Спанак - състав, ползи и противопоказания
- Бъркан тутманик със спанак
- Спаначен пудинг с извара и кашкавал
- Спаначена каша с кисело мляко, сирене и яйце
Коментари към Спанак с карамелизиран лук в сметанов сос