Сметанова торта с орехи, стафиди и мак
Необходими продукти:
1,5 чаени чаши захар
3 яйца
300 грама заквасена сметана
1,5 чаени чаши брашно
3 чаени лъжици нишесте
1 чаена лъжица сода
100 грама мак
1/2 чаена чаша орехи
1/2 чаена чаша стафиди
За крема:
700-800 грама заквасена сметана
1,5 чаени чаши захар
Начин на приготвяне:
Тортата се състои от три блата, направата на които е по една и съща технология. Разликата помежду им е, че в тестото за единия се добавя макът, във втората смес - стафидите, а в третата - орехите.
Разбийте яйцата със захарта. Прибавете содата и сметаната, разбийте още веднъж с миксер. Следват брашното, нишестето и разбъркайте старателно всичко.
Разделете тестото на три равни части. В едната изсипете мака, който преди това сте накиснали във вода и отцедили от течността. Във втората част сложете стафидите (също предварително накиснати). За третата остават смлените орехи.
Изпечете три блата в разглобяема форма, покрита с пергамент. Температурата трябва да бъде средна.
Крема направете, разбивайки заквасената сметана със захарта. Намажете охладените блатове с него и "сглобете" тортата.
Намажете обилно с крема отгоре и отстрани, украсете по избор и поднесете.
Добър апетит!
Снимка: zefira.net
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Млечна торта Трилече
- Вафлена торта с крем и шоколадова глазура
- Сладка торта от спанак с млечен крем
- Сметанова торта от меденки с банани и орехи
- Медена торта със сметанов крем и орехи
- Трипластова торта със семена, сметанов крем, сушени плодове и ядки
- Спаначена торта с крем маскарпоне, ликьор и лимон
- Лека кокосова торта с плодове и сметанов крем
- Торта от ръжени сухари с мед, сметана и ягоди
- Торта-суфле с извара и портокалово покритие
Коментари към Сметанова торта с орехи, стафиди и мак