Сметанова торта
Необходими продукти:
За тестото
2-3 с. л. мед
0,5 ч. захар
2 яйца
0,5 ч. л. сода
брашно
орехи
за единия крем
500 г сметана
5 с. л. захар
за другия крем
2 банана
2-3 с. л. варено кондензирано мляко
Начин на приготвяне:
Разтопете меда и захарта на водна баня. Свалете от котлона, не оставяйте да изстине и прибавете яйцата едно по едно, бъркайки непрекъснато. Добавете содата и замесете тесто с консистенция на пластилин. Не трябва да се лепи по ръцете ви. Скъсайте парче от него и разточете много тънък блат. Печете го 4-5 минути при 200 градуса, докато се зачерви. Не е нужно да подмазвате тавата, поръсете само малко брашно. Така изпечете 5 блата. От останалото тесто оформете малки топчета с орехи вътре в тях. Подредете ги в тава, но не много близо едно до друго и сложете във фурната да се изпекат. Внимавайте да не прегорят. Най-добре е да ги обръщате, докато се пекат.
Докато блатовете и топчетата изстиват, направете двата крема. Разбийте сметаната със захарта, а бананите и кондензираното мляко пасирайте.
Следва да сглобите тортата. Започнете да подреждате блатовете един върху друг, като помежду им редувате сметана-банан-сметана-банан-сметана. Сложете топчетата от тестото в сметаната, която остава и разбъркайте добре, за да се покрият целите. Подредете ги върху тортата, оформяйки връх и периодично поливайте с останалите бананов и сметанов кремове. Най-отгоре украсете със сместа от банана и млякото така, че да се получат ивици. Оставете десерта една нощ, за да не напои.
Да ви е сладко!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кейкове и торти
- Млечна торта Трилече
- Вафлена торта с крем и шоколадова глазура
- Млечна торта с малини и бял шоколад
- Спаначена торта с крем маскарпоне, ликьор и лимон
- Торта със сметанов крем, орехи и шоколадова глазура
- Торта Тиква
- Орехова торта със сметанов крем и шоколадова глазура
- Сметанова торта от меденки с банани и орехи
- Медена торта със сметанов крем и орехи
- Трипластова торта със семена, сметанов крем, сушени плодове и ядки
Коментари към Сметанова торта