Начало Хранене Рецепти Десерти Кремове и сладоледи Сладоледена торта Тирамису с крем Ганаш

Сладоледена торта Тирамису с крем Ганаш

Сладоледена торта Тирамису с крем Ганаш - изображение

Необходими продукти

За сиропа с кафе:

  • 115 милилитра вряща вода
  • 25 милилитра кафеен ликьор
  • 85 грама захар
  • 10 грама разтворимо кафе

За сладоледа:

  • 6 жълтъка + 2 белтъка
  • 110 грама захар
  • 300 милилитра течна сметана с висока масленост (33-35%)
  • 250 грама маскарпоне
  • 2 супени лъжици кафеен ликьор

За крема Ганаш:

  • 110 грама черен шоколад (70% какао)
  • 80 милилитра течна сметана (33-35% масленост)

За основата:

  • 20 бишкоти


Начин на приготвяне:

Сиропа

Смесете кафето с ликьора, захарта и залейте с врящата вода.

Сладоледа

Разбийте на водна баня жълтъците и белтъците заедно със захарта. Трябва да се получи гъста маса (необходими са около 5 минути разбиване).

Сметаната и маскарпонето разбийте, докато се образуват "твърди върхове". Към тях прибавете яйчената пяна и ликьора, разбъркайте. Приберете сместа в хладилника за известно време.

Ганаша

Налейте сметаната в подходящ съд и поставете върху котлона. Когато кипне, свалете от огъня, добавете шоколада и разбъркайте до еднородност.

Сглобяването

Застелете със стреч фолио дъното и стените на разглобяема кексова форма с приблизителен диаметър 21-22 сантиметра. Покрийте дъното й с бишкоти, които предварително сте сиропирали в кафеената сладост. Слоят трябва да бъде плътен. Покрийте го с половината от крема Ганаш, а върху него нанесете половината от сладоледа.
Следва ред от сиропирани бишкоти, отново шоколадов крем и завършете със сладолед.

Старателно заравнете повърхността и покрийте с найлоново фолио. Приберете във фризера, докато сладоледът замръзне.

Преди да поднесете тортата, махнете пръстена на формата, поръсете с настърган шоколад и изчакайте 10-15 минути, преди да консумирате.

Да ви е сладко!

 

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: nyam.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЛюбопитноЛайфстайлЗдравни съветиХрани и ястияСнимкиНовини