Домашно сладко от праскови
Лятото е сезонът на едни от най-сочните и ароматни плодове – прасковите. С тях може да се приготвят изумително много десерти – бутерки, кексове, мъфини и други. А сладкото от праскови е любимо, стане ли въпрос за палачинки. То има незабравими аромат и вкус, напомнящи винаги на лятото. Перфектното сладко е домашното. То е и по-вкусно, защото сами сме си го приготвили, и защото знаем какво съдържа. Ето как да си направите домашно сладко от праскови, добавяйки различни ароматни съставки като канела, анасон и хрупкави орехи.
Необходими продукти за приготвянето на домашното сладко от праскови:
- 1,5 килограма праскови или нектарини
- 1 килограм захар
- 2 чаени чаши вода
- 1 лимон
Допълнителни съставки:
- 100 грама орехи (или 70 грама бадеми)
- 2 звездички анасон
- 1 пръчка канела
*Може да намалите количеството на захарта наполовина и да добавите 4 супени лъжици мед.
Начин на приготвяне на сладко от праскови с канела и анасон
Разделете прасковите на две части и премахнете костилките им. Подсушете плодовете и ги нарежете на 2 или на 4 части. Изсипете ги в тенджера, сложете звездичките анасон и пръчката канела. Налейте прясно изцеден сок от 1 лимон и засипете със захарта.
Нека прасковите да престоят така 3 часа, за да си пуснат сока. След това ги сложете в съд на котлона, оставете ги да кипнат и варете 2-3 минути при непрекъснато бъркане. Отстранете образувалата се пяна.
Свалете тенджерата от огъня и оставете сладкото да престои 10-12 часа.
Повторете още два пъти процедурата с варенето през 10-12 часа, като третия път плодовете трябва да се варят 3-5 минути.
Извадете подправките, разпределете готовото сладко в предварително подготвени бурканчета и ги затворете, докато е още горещо.
Обърнете бурканчетата с дъното нагоре, увийте с одеяло и оставете така до пълно охлаждане на съдържанието.
Съхранявайте сладкото от праскови на тъмно и прохладно място.
Начин на приготвяне на сладко от праскови с орехи
Измийте добре плодовете и почистете задължително от костилките. Може да ги обелите, ако желаете. Всяка от прасковите разрежете на 4 или на 8 парчета (в зависимост от големината) и сложете в подходящ съд.
Отделно направете сироп от захарта и водата. Залейте подготвените плодове с врящата сладка течност, затворете съда с капак и оставете така за едно денонощие.
На следващия ден внимателно отцедете сиропа, сложете го да заври и отново залейте прасковите. Оставете така за още ден. След това поставете на бавен огън и прибавете орехите (по-добре не използвайте стари орехи). Ако решите да замените с бадеми, преди да ги прибавите в сиропа, попарете и обелете.
Варете сладкото до готовност, отстранявайте образувалата се пяна. Получава се кехлибарен прозрачен цвят.
Докато е още горещо, разпределете го в предварително стерилизирани бурканчета и затворете.
Съвети за приготвянето на домашно сладко от праскови
- Използвайте узрели праскови, а не презрели. Плодът трябва да не е много мек и да може да се бели лесно.
- Ако прасковите не се белят лесно, може да ги бланширате, като ги сложите в съд с вряла вода за 1 минута (не повече). Извадете ги от горещата вода и веднага ги сложете в студена вода за 1 минута, след което обелката трябва да се отделя лесно.
- Сладкото от праскови е готово, когато сместа е достатъчно гъста, за да остави следа на обратната страна на лъжицата.
- Може да съхраните сладкото в хладилник до 4 седмици, без да го запечатвате.
lady.tochka.net
Снимки: freepik.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ESN FLAV'N TASTY ПОДСЛАДИТЕЛ прах 250 г
БИОХЕРБА МАСЛО ОТ ПРАСКОВА 50 мл
БИОХЕРБА МАСЛО ЗА ДЕЦА И БЕБЕТА 50 мл
КИНЕТИКС ЛОСИОН ЗА РЪЦЕ И ТЯЛО ПРАСКОВА И БЕРГАМОТ 250 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ FLOWERS AND TEA SPRING 12 ВИДА * 5
НовГАНЧЕВ НЕКТАР ОТ ПРАСКОВИ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Консерви
- Плодове
- Сладко от нар с лимон
- Рецепти за домашно сладко от хинап
- Какво да правим със захаросаното сладко
- Консумирайте розово сладко поради 3 причини
- Сладко от дюли с парченца орехи
- Сладко от круши (цели)
- Праскова
- Безалкохолен коктейл Светофар
- Сладко от райски ябълки с парченца лимон
- Сладко от люти чушки
Коментари към Домашно сладко от праскови