Шест начина за стерилизиране на бурканите

В сезона на активно приготвяне на зимнина, ви предлагаме да се запознаете с шест начина за стерилизиране на бурканите. Ако сте направили всичко правилно, ще се радвате на вкуса на плодовете и зеленцуците през цялата зима.
Преди да пристъпите към който и да било вариант за стерилизиране на стъклените съдове, се уверете, че гърлата им са неповредени, капаците не превъртат и не са деформирани. Същото така измийте съдовете със сода бикарбонат, използвайки неупотребявана гъба.
Начини за стерилизиране на буркани
Стерилизаране на буркани на пара
- За този начин са ви необходими тенджера, в която ще кипи водата, и решетка – за да поставите бурканите върху нея.
- Добре е да приготвите по-широка тенджера, така ще може да стерилизирате повече буркани наведнъж.
- Ако не разполагате с подходяща решетка, вземете тази от фурната. Вариант е да използвате и мрежа, която се поставя върху тигана по време на пържене, за да предпазва от мазните напръсквания.
- Важно е да не забравите за капаците – сложете ги в тенджерата с водата, докато бурканите се стерилизират на парата.
- Готовите трябва да са добре нагорещени, по вътрешната страна на стените да се появят едри капки. Когато това стане, свалете съдовете от решетката и обърнете върху чиста изгладена тъкан.
- Капаците също извадете върху кърпата с помощта на чиста вилица. Слагайте ги с вътрешната страна надолу.
- Ако не пипате стерилизираните буркани и капаци, те може да останат така до две денонощия.
- Преди да затворите, се убедете, че те са сухи. Ако не са изсъхнали, избършете с чиста изгладена кърпа и с помощта на вилица (не докосвайте с ръка бурканите вътре).
В случай че разполагате с пароварка или мултиварка (кукър), може да ги използвате за стерилизиране на същия принцип като тенджерата.
Стерилизиране на буркани във вряща вода
- Вторият начин за стерилизиране на буркани е във вряща вода. Той е удобен, когато са ви необходими малки стъклени съдове, защото лесно ще ги подредите в тенджера, без да се налага да изграждате каквато и да било конструкция за отделяне на пара.
- Сложете бурканите в подходяща тенджера и налейте студена вода, която да ги покрива напълно. Затворете съда с капак и поставете на котлона. Щом водата кипне, "варете" бурканите в продължение на 5 минути, след което ги извадете с помощта на щипка или вилица отново върху чиста изгладена кърпа.
Стерилизиране на буркани в електрическа фурна
- Първо да подчертаем, че става дума за електрическа фурна. Газовият вариант не е подходящ за извършване на процеса, тъй като обикновено температурата в такава печка не е равномерна.
- Стерилизирането по този начин е удобен, защото може да поставите много на брой стъклени съдове в уреда и дори не е необходимо да ги наблюдавате непрекъснато.
- Измийте бурканите и ги подредете в студената фурна мокри и с дъното нагоре. Сложете и капаците. Включете фурната, настройте градусите на 120 и след 15 минути изключете.
Стерилизиране на буркани в микровълнова фурна
- Ако се доверите на микровълновата фурна, е много важно да се използва вода, защото без нея бурканите ще се пръснат.
- Налейте във всеки по малко (около 1,5 сантиметра) и ги поставете в микровълновата. Необходимата мощност е 800-900 вата, а времетраенето – 3 минути.
- Ако бурканите са високи и не се побират изправени, поставете ги легнали настрани с малко вода в тях.
Стерилизиране на буркани в съдомиялна машина
- За да бъдем по-точни, трябва да кажем, че методът в съдомиялна не може да се определи като 100% стерилизиране, защото максималната температура, която достига уредът е 70 градуса, а необходимите са 100-120. Въпреки това опитът показва, че начинът работи безпроблемно.
- В началото казахме, че преди да започнете процеса, е необходимо бурканите да се измият със сода и неупотребявана гъба. Правилото е валидно без значение кой от начините ще предпочетете.
- След като приключите с това, поставете стъклените съдове в съдомиялната и включете при максимална температура. Не използвайте никакво измиващо средство.
Стерилизиране на буркани с калиев перманганат
- Последният начин, който ви предлагаме, е за онези от вас, които не искат да се занимават със сваряване на вода, не разполагат с необходимите уреди или съдове. Всичко, което трябва да се направи, е да се изплакнат обилно бурканите с яркорозов разтвор от калиев перманганат.
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ГРЕЙС КОЛ КОМПЛЕКТ ЗА ЖЕНИ КАДИФЕНА РОЗА И БОЖУР 2
АВЕНТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТЕРИЛИЗАТОР ADVANCED
Безплатна доставка за България!АВЕНТ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ СТЕРИЛИЗАТОР PREMIUM
Безплатна доставка за България!СТЕРИЛИЗАТОР ЗА БИБЕРОН AGU FAY UV
КУХНЕНСКИ РОБОТ AGU BABY OCTOPY
Безплатна доставка за България!СТЕРИЛИЗАТОР НА ВЪЗДУХ
Безплатна доставка за България!РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Полезна информация
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Консервирана царевица (кочани)
- Мариновани домати с чесън и лук
- Как да приготвяме и съхраняваме прясно изцедени сокове
- Премахнете миризмата от бутилки и буркани със синапено семе
- Мариновани тиквички с чесън
- Мариновани печени чушки с чесън, босилек и копър
- Консервиран зелен грах
- Маринован лук
- Отворете затегнатата капачка на буркана с помощта на вазелин
Коментари към Шест начина за стерилизиране на бурканите