Сладко от грозде с орехи

Необходими продукти:
- 1,6 килограма грозде (тъмен Кишмиш)
- 600 грама захар
- 80 милилитра вода
- 200 грама орехови ядки
Начин на приготвяне:
Измийте добре гроздовите зърна и ги сложете в емайлиран съд.
Налейте водата в малка тенджера и изсипете захарта. Поставете на среден огън и варете сиропа, докато кристалчета се разтопят напълно.
Залейте гроздето със сладката течност, разбъркайте и оставете за 8 часа. След това поставете върху котлона (на ниска температура) и варете 10 минути след кипване.
Свалете съда от огъня и оставете съдържанието му за 4 часа. Щом това време изтече, отново сложете на котлона и варете 5 минути. Следват още 4 часа "почивка". Така плодовете ще поемат сиропа и ще придобият наситен оттенък.
Нарежете или смелете едро ореховите ядки, изсипете ги в сладкото и разбъркайте с дървена лъжица. Отново сложете на бавен огън, варете 5 минути и разпределете в предварително стерилизирани бурканчета. Затворете ги, а 24 часа по-късно приберете в хладилника, където съхранявайте.
От това количество продукти се получават 1,4 килограма готово сладко.
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: 1povinogradu.ru
Коментари към Сладко от грозде с орехи