Сладки питки с канела, орехи и карамелена глазура
Необходими продукти:
за тестото:
- 1 чаена лъжица захар
- 1 пакет суха мая
- 1/2 чаена чаша топла вода (45 градуса)
- 1/2 чаена чаша прясно мляко
- 1/4 чаена чаша бяла захар
- 1/4 чаена чаша масло
- 1 чаена лъжица сол
- 2 яйца - леко разбити
- 4 чаени чаши брашно
за глазурата:
- 3/4 чаена чаша масло
- 3/4 чаена чаша кафява захар
- 1 чаена чаша орехи (или пекан)
- 3/4 чаена чаша кафява захар
- 1 супена лъжица канела
- 1/4 чаена чаша разтопено масло
Начин на приготвяне:
Разтворете маята и 1 лъжица захар в топлата вода. Оставете за 10 минути, за да набъбне.
Затоплете млякото в малка тенджера, докато започне да образува мехурчета. Свалете от котлона и сложете четвърт чаена чаша захар и толкова прясно мляко, добавете солта. Разбъркайте, за да разтопите захарта и оставете настрана, за да изстине до леко топло.
В голяма купа комбинирайте активираната мая, млякото, яйцата, 1 1/2 чаени чаши брашно и разбъркайте. Добавяйте по половин чаша брашно, като след всяка една разбърквате, за да се усвои. Прехвърлете тестото върху набрашнен кухненски плот и месете до меко еластично тесто - около 8 минути.
Намажете с олио голяма купа и поставете тестото в нея, завъртете го, за да се омазни от всички страни и го покрийте с влажна кърпа. Изчакайте да втаса, докато се удвои.
Докато това се случи, разтопете 3/4 чаена чаша масло в малка тенджера на средна температура. Добавете 3/4 чаена чаша и разбъркайте, изчакайте захарта да се разтопи напълно.
Изсипете сместа в намазнена тава за печене с размери 22 на 32 см. Разпределете я по цялото дъно, отгоре поръсете с 1/2 чаена чаша натрошени орехи (или пекан).
Комбинирайте останалата 3/4 чаена чаша захар с останалите орехи и канела, оставете настрана.
Извадете втасалото тесто върху набрашнена повърхност и разточете във форма на правоъгълник с размери 40 на 25 см. Намажете с част от разтопеното масло, оставете 2-3 см в краищата ненамазнени.
Поръсете обилно с цялата смес от канела и орехи. Завийте на стегнато руло от дългата страна. Накрая притиснете с пръсти, за да затворите рулото. Намажете с останалото разтопено масло. Отстранете краищата и нарежете с назъбен нож 15 филийки. Подредете ги в тавата, покрийте за 1 час да втасат, докато се удвоят.
Междувременно подгрейте фурната на 190 градуса. Печете за 25-30 минути, докато питките покафенеят. След като се охладят за 3-4 минути в тавата, ги обърнете върху плато за сервиране. Изстържете останалия карамел от дъното на тавата и с него покрийте сладките питки.
За framar.bg: Данна Панджарова
Източник: allrecipes.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Цветни рулца от тортила питки
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Тутманик
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Ябълкова пита с кисело мляко
- Зеленчукова пита от тиквички и моркови и млечна заливка с кашкавал и чесън
- Усукана сладка питка с течен шоколад
- Бъркан тутманик със спанак
- Традиционни милинки с пудра захар (без сирене)
- Вегетарианска зеленчукова пита
Коментари към Сладки питки с канела, орехи и карамелена глазура