Начало Хранене Рецепти Десерти Кейкове и торти Сиропиран мраморен шоколадово-портокалов кекс

Сиропиран мраморен шоколадово-портокалов кекс

Сиропиран мраморен шоколадово-портокалов кекс - изображение

Необходими продукти

За глазурата:

  • 50 грама черен шоколад
  • 40 милилитра високомаслена течна сметана

За сиропа:

  • 100 милилитра портокалов сок
  • 100 грама захар
  • 1 супена лъжица портокалов ликьор

За тестото:

  • 225 грама краве масло
  • 200 грама захар
  • 4 яйца
  • 250 грама брашно
  • бакпулвер
  • 2 супени лъжици какао
  • 3 супени лъжици портокалов сок
  • 2 супени лъжици портокалова кора
  • 2 супени лъжици гореща вода


Начин на приготвяне:

Разбийте маслото със захарта до получаване на пухкава маса, към която добавете едно по едно яйцата и разбивайте добре след всяко. Изсипете пресятото брашно с бакпулвера в сместа. Разбъркайте и разделете тестото на две части.

В едната прибавете портокаловите сок и кора (предназначени за тестото), а във втората - какаото и горещата вода.

Подмажете кексова форма с масло, поръсете я с брашно и последователно сложете тъмната и светлата части тесто. С дървено шишче направете кръгове в сместа, за да се получи мраморен ефект.

Изпечете кекса на 180 градуса за около 35-40 минути (до суха клечка).

Сварете сироп от портокаловия сок и захарта. Когато го свалите от котлона, налейте ликьора и изчакайте течността да се охлади. Тогава извадете вече изпечения кекс от формата, продупчете го с шишче или вилица и сиропирайте с ароматната сладост.

Направете глазура, като затоплите сметаната и в нея разтопите шоколада. Покрийте кекса с нея и го поднесете с декорация от портокалови парченца.

Сиропиран мраморен шоколадово-портокалов кекс

Да ви е сладко!

За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru

Още по темата:

5.0, 1 глас

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ С РЕЦЕПТАТА

КОМЕНТАРИ КЪМ РЕЦЕПТАТА

РЕЦЕПТАТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

КатегорияРецептиЗдравни съветиЛюбопитноХрани и ястияНовиниДиетиЛайфстайлХранене при...СнимкиБотаника