Сарми с боб и ориз в сос
Необходими продукти:
1 кисела зелка
200 грама боб
2 глави лук
100 грама ориз
120 милилитра олио
1 чаена лъжица сухи подправки по ваш избор
150 милилитра зелева чорба
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Накиснете предварително боба за 10 - 12 часа в студена вода, след това го сварете до полуготовност. Запазете отварата.
Измийте ориза, сварете го в продължение на 10 минути в подсолена вода, отцедете течността с помощта на гевгир. Запазете и оризовата отвара.
Отделете листата от кочана, отрежете твърдите и дебели части, а средата нарежете.
Лука нарежете на малки кубчета и задушете за 5 минути в олио.
Прибавете боба и ориза, сложете подправките, сол на вкус, задушете за кратко и плънката е готова.
Върху всяко зелево листо сложете по малко от получената смес и оформете сарми. Нарязания кочан зеле разпределете по дъното на подходящ съд, отгоре подредете сармите.
Смесете бобената и оризовата отвари, към тях прибавете зелевата чорба, опитайте на вкус и ако е необходимо подсолете.
Залейте сармите с течността, затворете съда с капак, поставете в загрята до 140 - 150 градуса фурна и оставете да се приготвят в продължение на 2,5 - 3 часа или до готовност, като периодично проверявате това с помощта на вилица.
Преди да поднесете ястието, полейте със соса, който се е получил при приготвянето на сармите, поръсете с червен пипер и да ви е вкусно!
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Гръцки сармички със сос Авголемоно
- Сарми в доматен сос
- Постни мързеливи сарми с гъби в доматен сос
- Риба в зелеви листа (рибени сарми)
- Печени сарми с плънка от ориз, гъби и маслини
- Запечени сарми от козе сирене с домати и маслини
- Сарми от листа ревен с кайма и ориз на фурна
- Зелеви сарми с кайма, ориз и гъби
- Сармички от лапад с ориз
- Панирани сарми с кайма и ориз
Коментари към Сарми с боб и ориз в сос