Самбал оелек - лют сос с чушки
Необходими продукти:
- 500 грама червени люти чушки
- 150 грама чесън, обелен и нарязан
- 150 грама джинджифил, настърган
- 2 стръка лимонова трева, нарязана на ситно (само бялата част)
- 180 милилитра оцет
- 220 грама захар
- сол на вкус
- 1 супена лъжица настъргана кора от лайм, след което наситнена
Начин на приготвяне:
Смелете чушките с лимоновата трева, чесъна и джинджифила в кухненски робот или използвайте хаванче.
Когато сте получили кашеста консистенция, сипете оцета и прехвърлете в касерола. Сложете на котлон и когато заври, намалете температура, за да къкри 3-4 минути. Прибавете захарта и след като кристалчетата се стопят идва ред да посолите и да завършите с лимоновата кора.
Свалете от котлона и охладете, след което разпределете в стерилизирани бурканчета. Приберете в хладилник.
Необходими продукти (втори вариант):
- 500 грама люти червени чушки
- 2 супени лъжици оризов оцет
- 1 супена лъжица сол
Начин на приготвяне:
Всички продукти смелете в робот, а накрая пресипете в бурканчета и съхранявайте до 2 седмици в хладилник.
Източник:
geniuskitchen.com, seriouseats.com
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
ДЕРМЕДИКС ГЕЛ ЗА УЛТРАЗВУК ЗА ОТСЛАБВАНЕ И ОФОРМЯНЕ НА ТЯЛОТО 250 мл.
ФИОННА BODY FIRMING АНТИЦЕЛУЛИТЕН КРЕМ ЗА ТЯЛО С ЛЮТА ЧУШКА И ЗЕЛЕНО КАФЕ 250 мл
АМРИТА ПРОФЕСИОНАЛНО МАСАЖНО ОЛИО ЛЮТА ЧУШКА 330 мл
АЛКА ГРИЙНС саше * 30
НЕВРАКСИЛ гел 100 мл
НовМАТИСЪН АНТИОКСИДАНТНА ФОРМУЛА ОТ ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОРГАНИК капсули * 180 МТ1462
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Сосове, сиропи, глазури и подправки
- Други сосове и подправки
- Люти чушки - полезни свойства и вреди
- Крият ли рискове за здравето печените чушки
- Маринована сиврия (консервирана и за бърза консумация)
- Люти чушки Халапеньо - полезни свойства и противопоказания
- Пържени чушки с чесън и магданоз
- Сладка червена чушка
- 9 интересни факта за чушките камба
- Сладко от люти чушки
- Хрупкави чушки Халапеньо с крема сирене
- Мариновани чушки Халапеньо с мащерка и риган
Коментари към Самбал оелек - лют сос с чушки