Ризото с печени моркови

Необходими продукти:
- 4 супени лъжици зехтин
- 2 глави лук, нарязани на ситно
- 2 стръка целина, наситнени
- 4 скилидки чесън - 2 цели с обелката и 2 смачкани
- 30 грама мащерка
- връзка моркови, нарязани по дължина
- 300 грама ориз за ризото
- 100 милилитра бяло вино
- 1,250 литра зеленчуков бульон (приготвен от кубче)
- 3 супени лъжици микс от семена (тиквено, ленено, слънчогледово и др.)
Начин на приготвяне:
Включете фурната да се загрее на 220 градуса.
Затоплете 3 супени лъжици зехтин в тиган и запържете лука, целината и смачканите скилидки чесън в него. Добавете листенцата от половината мащерка и посолете. Покрийте и задушавайте 10 минути, като разбърквате периодично.
Междувременно сложете морковите и целите скилидки чесън в тава, поръсете ги с останалата мащерка и зехтина. Печете ги 20-25 минути, докато се карамелизират.
Прибавете ризотото към лучената смес, разбъркайте и запържете за 2 минути. Сипете виното и, когато течността се абсорбира, налейте 1 черпак от бульона. Разбърквайте периодично и, когато оризът поеме течността, сипете още 1 черпак с бульон. Продължете по този начин, докато останат само 2 черпака от бульона.
Извадете морковите от фурната и отстранете клонките мащерка. Запазете 6-7 цели резена морков за сервиране, а останалите блендирайте до получаването на пюре. Сложете при ориза и продължете да готвите, добавяйки останалия бульон.
Когато оризът е готов, посолете и опитайте на вкус.
Сервирайте ризотото, като поставите морковите, които отделихте за декорация, в центъра, а отгоре полейте със семената.
realfood.tesco.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Зелено ризото с песто и грах
- Базово ризото с пармезан
- Ризото с грах, аспержи и пармезан
- Ризото с киноа и печурки
- Ризото с кюфтенца, домати и спанак
- Миланско ризото с шафран
- Ризото с говеждо и червено вино
- Ризото от тиква
- Ориз с карфиол и лешници на фурна
- Зелено ризото с домати, яйца и бадеми
Коментари към Ризото с печени моркови