Ризото със спанак, бяло вино и пармезан
![Ризото със спанак, бяло вино и пармезан - изображение](https://static.framar.bg/thumbs/6/recepies/rizoto-sus-spanak.jpg)
Необходими продукти:
- 250 грама ориз арборио
- 150 грама кромид лук
- 2 пера пресен чесън
- 2 стръка праз лук (само бялата част)
- 150 милилитра бяло вино
- 400 милилитра зеленчуков бульон
- 800 грама спанак
- 150 милилитра зехтин
- 1 връзка резене (фенел, див копър)
- 2 лимона
- черен пипер и сол на вкус
- 50 грама настърган пармезан
- връзка листа див керевиз (кервел)
Начин на приготвяне:
Кромида нарежете ситно, бялата част от стръковете праз - на кръгчета. Смесете двата продукта, добавете пресния чесън и задушете всичко за 2-3 минути (до омекване) на бавен огън в 3-4 супени лъжици зехтин.
След това сложете ориза, а 2 минути по-късно налейте виното и бъркайте, докато зрънцата поемат течността.
Тогава постепенно налейте бульона. Първо сложете толкова, че да бъде малко над ориза. Щом последният поеме течността, добавете същото количество и продължете по същия начин до изчерпването му.
Накрая сложете спанака и задушете до неговото омекване. Повече бульон не добавяйте. Ако това се налага, наливайте периодично по мъничко (по лъжичка).
Когато оризът омекне и по-голямата част от течността се поеме от него, свалете съда от котлона и добавете нарязания див копър.
Накрая поръсете с пармезана, овкусете със зехтина и лимоновия сок, овкусете с черен пипер и сол.
Добър апетит!
Източник: edimdoma.ru
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от зърнени и бобови култури
- Ризото с морски дарове и пармезан
- Ризото с миди, бяло вино и пармезан
- Ризото с пилешко, царевица, бяло вино и кашкавал
- Доматено ризото с наденица
- Ризото с гъби, спанак и пармезан
- Мексикански ориз с домати, чесън и магданоз
- Зелено ризото с песто и грах
- Базово ризото с пармезан
- Ризото с грах, аспержи и пармезан
- Ризото с киноа и печурки
Коментари към Ризото със спанак, бяло вино и пармезан