Пържени картофи с кафяво масло
Необходими продукти:
- 120 грама масло, нарязано на парченца
- 450 грама малки картофи - измити
- сол и черен пипер
- 4 стръка мащерка или розмарин
- 2 скилидки чесън
- нарязани листенца див лук за сервиране
Начин на приготвяне:
В голям тиган разтопете маслото. Добавете цели картофите и ги подправете. Пържете ги, като от време на време разклащате тигана, за да се овалят от всички страни в масло. Важно е картофите да бъдат разпределени само на един ред в тигана. Пържете ги, докато маслото започне да се разпенва и да става златисто - около 5-8 минути.
Намалете температурата на котлона и добавете чесъна и билките. Продължавайте да пържите, докато картофите започнат да потъмняват, а маслото за това време също би трябвало да е достигнало карамелен цвят.
Регулирайте температурата така, че маслото да се разпенва съвсем леко. Продължете пърженето, докато картофите омекнат напълно и са готови, а маслото е покафеняло - целият процес трябва да ви отнеме около 45 минути.
Свалете от котлона и оставете картофите в мазнината за 5 минути.
Разклатете тигана, за да се овалят картофите в масло от всички страни, след което ги прехвърлете в чиния. Полейте ги с толкова кафяво масло, колкото желаете. Сервирайте ги незабавно, като ги поръсите с морска сол и тънко нарязани стръкчета лук.
За Framar.bg: Данна Панджарова
Източник: seriouseats.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от картофи
- Пикантни пържени картофки батат
- Пържени картофи с лук и бекон
- Пържени картофи в масло с чушка, лук и червен пипер
- Класически фиш енд чипс - пържени риба и картофи
- Гарнитура от настъргани пържени картофи
- Пържени картофи с печени чушки и маслини
- Пикантни пържени картофи с чесън
- Пържени картофи с бекон, яйца, гъби и лук
- Картофи на тиган с яйца
- Бейби картофки с млечен сос и лимонов дресинг
Коментари към Пържени картофи с кафяво масло