Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук
Традиционно се приготвя и сервира шаран на трапезата на Никулден. Тази полезна и много вкусна риба може да се консумира по всяко време на годината и не е задължително да се чака да дойде празника, за да й се насладите. Съществуват много варианти за приготвянето й, като най-лесен и бърз е на фурна с кромид или с праз лук. Използвайте вашите кулинарни умения, за да сготвите вкусен шаран, избирайки си от рецептите, които ви предлагаме.
Пълнен шаран с праз лук и гъби
Ароматният праз лук се съчетава чудесно с печения шаран. Добавяйки гъби към рецептата, не само ще увеличите приема на протеини в дневното си меню, но и ще получите завършено и много вкусно ястие.
Необходими продукти за приготвянето на пълнен шаран с праз лук и гъби:
- 1 шаран с тегло около 1-1,3 килограма
- 70-80 грама готварска сметана
- 1 голям лимон
- 250 грама гъби
- праз лук на вкус
- подправки за риба на вкус
- сол и смлян черен пипер
- олио
- пресен копър по желание
Начин на приготвяне на пълнен шаран с праз лук
Почистете шарана старателно, след което го подправете със сол и смлян черен пипер отвътре и отвън. Овкусете с прясно изцедения лимонов сок. Подправете на вкус и оставете рибата да престои така в продължение на 15 минути.
Нарежете праз лука на кръгчета, а гъбите на тънки филийки. Изпържете праза и гъбите в нагорещено олио до полуготовност, след което ги подсолете. Когато сместа се охлади малко, напълнете с нея рибата, като внимавате да не изтече мазнината.
"Затворете" разреза с помощта на клечки за зъби. Сложете рибата в тава, чието дъно сте покрили с хартия за печене. Намажете повърхността на шарана със сметаната и го поставете в загрята до 180 градуса фурна. Така приготвената риба изпечете за около 50-55 минути или до готовност.
Поднесете пълнения шаран с гарнитура от задушени зеленчуци, салата или ориз. Поръсете с пресен копър по желание.
Приятен апетит!
Пълнен шаран с кромид лук на фурна
Най-лесният начин да приготвите шаран е като го напълните с лук и овкусите с подправки. Получава се много ароматно и вкусно ястие, което се приготвя по следния начин.
Необходими продукти за приготвянето на пълнен шаран с кромид лук:
- 1 средно голям шаран
- 1 голяма връзка зелени подправки по ваш избор
- 1-2 големи глави кромид лук
- краве масло
- сол и смлян черен пипер на вкус
Как се приготвя пълнен шаран с кромид лук на фурна
Почистете шарана и го поставете в тава, чието дъно сте покрили с алуминиево фолио.
Овкусете рибата отвътре и отвън със сол и смлян черен пипер. Сложете няколко парченца масло във вътрешността й.
След това нарежете на едро лука и с него напълнете шарана. Измийте магданоз или друга предпочитана зелена подправка и сложете цялата връзка в рибата.
Поставете няколко кръгчета лук и малко зелени подправки върху шарана. Увийте във фолиото и изпечете в загрята до 200 градуса фурна. Времето за приготвяне зависи от големината на рибата (приблизително 30-40 минути са достатъчни).
Сервирайте изпеченият шаран с гарнитура от картофено пюре или зеленчукова салата по желание.
Да ви е вкусно!
Снимки: freepik.com
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Основни ястия
- Ястия от риба и морски продукти
- Как да изчистим шаран бързо и лесно
- Рецепти за пълнен шаран с домати и лук на фурна
- Шаран див
- Пържен шаран с чеснов сос
- Рецепти за пълнен шаран с ориз и гъби
- Шаран на фурна със зеленчуци
- Шаран
- Шаран с лук, гъби и кашкавал
- Пълнен шаран със сушени сини сливи и орехи
- Пълнен шаран с орехи в тесто
Коментари към Рецепти за пълнен шаран с кромид и с праз лук