Пудинг от фурми с ром и карамелен сос
Необходими продукти:
200 грама размекнато масло
170 грама брашно + малко за поръсване на формичките
1,5 чаена лъжица бакпулвер
170 грама фурми без костилки (нарязани ситно)
1 супена лъжица тъмен ром
1 чаена лъжица сода
170 грама кафява захар
1/2 пръчка ванилия
2 разбити яйца
1 чаена лъжица ванилов екстракт
За карамеления сос:
100 грама захар
25 грама масло
100 грама течна сметана
семена от 1 пръчка ванилия
1 чаена лъжица сол
2 супени лъжици тъмен ром
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разтопете 50 грама от маслото и намажете с него вътрешната част на 8 формички (всяка с вместимост от 200 грама). След това поръсете с брашно и се заемете с направата на пудинга.
Налейте 300 милилитра вода в подходящ съд, добавете лъжица ром, сложете фурмите и поставете всичко на котлона. Когато водата заври, намалете температурата и нека плодовете се приготвят в продължение на 5 минути или до омекване. След това сложете содата и изчакайте сместа да се охлади малко. Смелете я с помощта на блендер за около 2 минути.
Смесете захарта с маслото, добавете семената ванилия и бъркайте около 10 минути, докато получите лека въздушна маса. Прибавете 1 супена лъжица брашно, а след това и яйцата едно по едно, като разбърквате хубаво след всяко. Добавете пюрето от фурми, сложете останалото брашно, бакпулвера, ваниловия екстракт и разбъркайте до еднородност на консистенцията.
Разпределете сместа в подготвените купички и изпечете във фурната в продължение на 35 - 40 минути, докато пудингът се надуе леко и стане еластичен при натиск.
Извадете десерта и сложете в чинии.
Направете карамеления сос.
Смесете захарта с 200 милилитра вода, поставете на котлона и затоплете до пълното разтваряне на захарта. Намалете температурата и оставете да се вари около 15 - 20 минути, докато сиропът намали обема си с 1/4.
Добавете маслото, сметаната, семената ванилия, рома и солта. Разбъркайте всичко и нека сместа се вари още 5 минути. След това оставете соса да се охлади (за около 10 - 15 минути). През това време той малко ще се сгъсти.
Полейте готовия пудинг и може да поднесете десерта със сладолед и листенца мента.
Карамеления сос съхранявайте в затворен съд в хладилник не по-дълго от 2 седмици.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г 042004 FAMILLE MARY
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
КОНЦЕНТРИРАН СОК ОТ КИТАЙСКИ ФУРМИ флакон 50 мл * 8 TIENS
Безплатна доставка за България!БИЛКА ЧУДОДЕЙКА ТИНКТУРА БИЛКОЛЕТИЕ 100 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Как да си захванем финикова палма от костилка на фурма
- E150(d) Амонячно-сулфитен карамел
- Карамелизирана захар - рецепта
- Крем-десерт с маскарпоне и бисквитки в шоколад
- Карамелизирани орехи (с масло)
- E150(a) Карамел обикновен
- Шоколадов сладкиш с райски ябълки
- Ябълков сладкиш с грис
- E150(c) Амонячен карамел
- Сос Бъфало
Коментари към Пудинг от фурми с ром и карамелен сос