Пудинг от фурми с ром и карамелен сос

Необходими продукти:
200 грама размекнато масло
170 грама брашно + малко за поръсване на формичките
1,5 чаена лъжица бакпулвер
170 грама фурми без костилки (нарязани ситно)
1 супена лъжица тъмен ром
1 чаена лъжица сода
170 грама кафява захар
1/2 пръчка ванилия
2 разбити яйца
1 чаена лъжица ванилов екстракт
За карамеления сос:
100 грама захар
25 грама масло
100 грама течна сметана
семена от 1 пръчка ванилия
1 чаена лъжица сол
2 супени лъжици тъмен ром
Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180 градуса.
Разтопете 50 грама от маслото и намажете с него вътрешната част на 8 формички (всяка с вместимост от 200 грама). След това поръсете с брашно и се заемете с направата на пудинга.
Налейте 300 милилитра вода в подходящ съд, добавете лъжица ром, сложете фурмите и поставете всичко на котлона. Когато водата заври, намалете температурата и нека плодовете се приготвят в продължение на 5 минути или до омекване. След това сложете содата и изчакайте сместа да се охлади малко. Смелете я с помощта на блендер за около 2 минути.
Смесете захарта с маслото, добавете семената ванилия и бъркайте около 10 минути, докато получите лека въздушна маса. Прибавете 1 супена лъжица брашно, а след това и яйцата едно по едно, като разбърквате хубаво след всяко. Добавете пюрето от фурми, сложете останалото брашно, бакпулвера, ваниловия екстракт и разбъркайте до еднородност на консистенцията.
Разпределете сместа в подготвените купички и изпечете във фурната в продължение на 35 - 40 минути, докато пудингът се надуе леко и стане еластичен при натиск.
Извадете десерта и сложете в чинии.
Направете карамеления сос.
Смесете захарта с 200 милилитра вода, поставете на котлона и затоплете до пълното разтваряне на захарта. Намалете температурата и оставете да се вари около 15 - 20 минути, докато сиропът намали обема си с 1/4.
Добавете маслото, сметаната, семената ванилия, рома и солта. Разбъркайте всичко и нека сместа се вари още 5 минути. След това оставете соса да се охлади (за около 10 - 15 минути). През това време той малко ще се сгъсти.
Полейте готовия пудинг и може да поднесете десерта със сладолед и листенца мента.
Карамеления сос съхранявайте в затворен съд в хладилник не по-дълго от 2 седмици.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
СОЛЕН МАСЛЕН КАРАМЕЛЕН КРЕМ С МЕД 200 г FAMILLE MARY
ОСТРОВИТ СОС ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД И ЧЕРЕША 350 мл
ОСТРОВИТ СОС ШОКОЛАД 350 мл
ЛОВАРЕ ЧАЙ АСОРТИ WINTER ASSORTED филтър 4 ВИДА * 8
НовМАХАРИШИ АЮРВЕДА РАСАЯНА С ЖЕЛЯЗО таблетки * 60
НовРЕЦЕПТАТА е свързана към
- Десерти
- Кремове и сладоледи
- Как да си захванем финикова палма от костилка на фурма
- Карамелени филийки с чили
- E150(a) Карамел обикновен
- Карамелизирана захар - рецепта
- Разядка от люти чушки с домати и чесън
- Локум от моркови с орехи и кокос
- Пилешки гърди с фурми
- Ягодово руло
- Печено филе от сьомга със салца от авокадо
- Мляко с ориз
Коментари към Пудинг от фурми с ром и карамелен сос