Профитероли с ванилов сладолед и шоколадов сос
Необходими продукти
За тестото:
- 150 грама брашно
- 25 грама захар
- 500 грама ванилов сладолед
- 4 яйца
- 1/2 чаена лъжица сол
- 90 грама масло
За соса:
- 250 грама шоколад
- 150 милилитра прясно мляко
- 40 грама масло
Начин на приготвяне:
Направете парено тесто. В 250 милилитра вряща вода сложете маслото, нарязано на кубчета, солта и захарта.
Щом водата кипне, изсипете всичкото брашно в нея наведнъж и разбъркайте енергично с лопатка. Варете, бъркайки, в продължение на 3-4 минути. След това свалете съда от котлона и нека сместа се охлади малко. Тогава в нея прибавете яйцата едно по едно, като разбърквате след слагането на всяко. Тестото трябва да се охлади.
Подмажете форма за печене с масло и с помощта на две чаени лъжици вземайте от тестото и подреждайте в съда.
Изпечете профитеролите за 20 минути при 210 градуса. Оставете ги да се охлаждат, а през това време направете шоколадовия сос.
Начупете шоколада на парчета, които сложете в купа, добавете маслото и залейте с прясното мляко. Разтопете на слаб огън.
Разрежете вече изстиналите профитероли, напълнете ги със сладоледа, подредете в подходящ плосък съд, който ще поднесете, и полейте с вкусния сос.
Поднесете незабавно и си хапнете без угризения!
Добър апетит!
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Коментари към Профитероли с ванилов сладолед и шоколадов сос