Портокалов локум с лешници и ванилия
Необходими продукти:
- 2 чаени чаши захар
- 1 чаена чаши царевично нишесте
- 200 грама лешници, разрязани на две части (може да използвате други ядки по ваш избор)
- 2 чаени чаши пудра захар
- ванилия
- сусамови семена за поръсване (пожелание)
Начин на приготвяне:
Изцедете необходимото количество сок (броят на портокалите зависи от големината и сочността им, приблизително 8-9 плода).
Към 1/3 от портокаловата течност прибавете захарта, ванилията и варете на среден огън около 5-7 минути.
Останалия сок смесете с нишестето и влейте на тънка струя в кипящия сироп.
Нека сместа се вари 2-3 минути (до сгъстяване), разбърквайте.
Свалете съда от огъня, добавете половинките лешници и старателно разбъркайте.
Разпределете равен слой в правоъгълна форма, застелете я с найлоново фолио. Дебелината на пласта да бъде не повече от 2 сантиметра. Оставете да се охлажда.
Нарежете на кубчета, които оваляйте в пудра захар. Може да поръсите със сусам.
Добър апетит!
Източник: povarenok.ru
Коментари към Портокалов локум с лешници и ванилия