Популярни чешки предястия - Втора част
Продължаваме с обещаната втора част на популярни чешки предястия, които неотлъчно придружават известната бира на чехите. Те са интересни, а някои от тях малко необичайни за нашите вкусове, но пък със сигурност изглеждат и звучат любопитно и вкусно. Вижте ги...
Бирен кашкавал, ромадур и оломоуцки сиренца
Всичко това са различни видове пикантни чешки сирена, които се характеризират с нееднозначен силен аромат. Според много хора те миришат по-скоро неприятно, но вкусове различни, затова най-добрият начин е да ги опитате и да разберете дали ви допадат, още повече, че те се съчетават отлично с бира. Освен това, често се използват за приготвянето на сандвич-пасти и топли ястия, където острият им мирис се омекотява, а пикантният вкус се разкрива по различен начин.
Талиан
Талианът е месно ястие от телешко и свинска сланина/мас под формата на наденички. Понякога за приготвянето му се допуска използването на говеждо и свинско меса. Половината от месото се накълцва на ситно, а останалото се нарязва на малки парчета. След това се смесват и се овкусяват с пипер, мащерка, кориандър и други подправки. Сварява се в говежди черва на бавен огън. Често се поднася със сос от хрян. Днес, за съжаление, това ястие се предлага рядко в ресторантите.
Татарски стек
Още един деликатес, вдъхновен от френската кухня и придобил голяма популярност в Чехия напоследък. Може да се поднесе като предястие или като основно ястие.
Татаракът представлява накълцано сурово месо. По принцип се използва говеждо филе, което се поднася със суров яйчен жълтък, лук, чеснови крутони и множество добавки, започвайки от различни видове пипер, горчица, кетчуп и се стигне до каперси, аншоа и коняк. В някои ресторанти ястието се предлага направо овкусено с подправките, затова, ако искате сами да направите това, предварително трябва да попитате сервитьора. Стекът предизвиква недоверие у туристите, но определено е едно от най-вкусните мезета за бира и заслужава да се опита. Може да се натъкнете и на татарак от сьомга и дори от кашкавал.
Тлаченка
Тлаченката наподобява желирано месо или саздърма. Традиционно се приготвя от свинско (месо, сланина, език, мозък и други субпродукти). Има рецепти с използване на птиче и други видове месо. Към месната смес се прибавят подправки, след което всичко се сварява в месен бульон и се охлажда в специални ръкави. Ястието се поднася студено с оцет, лук и черен хляб.
Мариновани наденички
Неслучайно казват, че чехите мариноват всичко. Наденичките не са изключение. Следващото предястие е именно мариновани със зеленчуци (лук, чушка, краставица, зеле) наденички в кисело-сладка саламура.
Поднасят се просто със зеленчуци и черен хляб.
Завинач
Това е рулце от маринована/осолена херинга със зеленчуци (краставица, зеле, лук, морков). В Чехия се консумира като мезе както към бира, така и към вино. Рибата първо трябва да се накисне в солен разтвор с оцет, след това се почиства и от филето й се правят рулца, които се слагат в буркани със саламура, лук и подправки. Ястието се предлага и под формата на консерви.
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Добре е да знаете ...
- Любопитни факти от кулинарния свят
- 30 идеи за декориране на новогодишните салати и ордьоври
- 20 забележителни идеи за ордьоври на празничната трапеза
- Пълнен праз с кайма (2 варианта)
- Панирани кашкавалени хапки на фурна
- Панирани зелени домати
- Сушено месо с подправки
- Панирани пилешки дробчета с корнфлейкс
- Печен лук с олио и захар под фолио
- Мариновани сушени пилешки гърди с подправки
- Панирана тиква
Коментари към Популярни чешки предястия - Втора част