Питки с кашкавалено-гъбен сос
Необходими продукти
За тестото:
- 300 грама брашно
- 180 милилитра вода (топла)
- 1/2 супена лъжица захар
- 1 чаена лъжица сол
- 5 грама суха мая
- 20 милилитра олио + 10 милилитра за намазване
- 1 жълтък за намазване
За соса:
- 1 глава лук
- 120 грама гъби по избор
- 70 грама заквасена сметана
- 1/3 връзка копър
- 1/3 връзка зелен лук
- 250 грама кашкавал
- олио
- подправки на вкус
Начин на приготвяне:
В топлата вода разтворете маята и захарта, оставете за 15-20 минути на топло, след което добавете солта и 20 милилитра олио.
Замесете меко тесто, което трябва да втаса и да се удвои. Тогава го разделете на 12 равни части, всяка разточете тънко, придавайки овална форма. Намажете ги с малко олио и навийте на рула.
Подмажете с олио форма с диаметър 24 сантиметра, покрийте дъното с хартия за печене и подредете рулцата по краищата. Изчакайте 30 минути, за да втасат, а междувременно направете соса-плънка.
Нарежете ситно гъбите и лука, изпържете ги в малко растителна мазнина и охладете. Тогава прибавете настъргания кашкавал, сметаната, подправки по избор, сол на вкус и накълцания зелен лук.
Когато питките втасат втори път изсипете кашкавалено-гъбената смес в средата на съда. Намажете тестото с жълтък и поставете формата за 20-25 минути във фурната на 180 градуса. Точното време за печене зависи от уреда ви.
Резултатът е безумно вкусен.
За framar.bg: Радостина Райчева
Източник: gastronom.ru
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Ливадна виолетка
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Тутманик
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Колко време да варим различните видове гъби?
Коментари към Питки с кашкавалено-гъбен сос