Питки с гъби, праз и сусам
Необходими продукти
За тестото:
350 грама брашно + 1 супена лъжица
8 грама суха мая
120 грама масло
1 яйце + 1 жълтък
1/2 чаена лъжица сол
1 чаена лъжица захар
125 милилитра топла вода
За плънката:
1 стрък праз (може да замените с връзка зелен лук)
10 пресни гъби
3 супени лъжици сусамови семена
2-3 супени лъжици зехтин
сол и смлян черен пипер на вкус
За намазване:
1 белтък
1 супена лъжица зехтин
Начин на приготвяне:
В малка купа смесете водата със захарта и маята.
В отделен съд стрийте маслото с брашното, подсолете и добавете вече втасалата мая, яйцата и замесете меко тесто. Покрийте го с кърпа и оставете на топло място, за да втаса.
През това време направете плънката.
Сгорещете зехтина и в него изпържете нарязаните гъби. След това към тях прибавете праза или зелен лук, оставете продуктите да се задушават до изпаряване на течността в съда. Подправете със сол и смлян черен пипер на вкус.
Щом тестото втаса, разточете го под формата на правоъгълник с размери 35 х 30 сантиметра и по повърхността му разпределете гъбената плънка. Поръсете със сусамовите семена и навийте на руло, което нарежете на парчета с дебелина около 2 сантиметра. Подредете ги в подходящ съд, намажете ги със смес от 1 белтък и 1 супена лъжица зехтин и оставете питките да втасат.
След това изпечете в загрята до 180 градуса фурна до златисто (около 25-30 минути).
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Подправки, подходящи за използване при приготвянето на гъби
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Ливадна виолетка
- Цветни рулца от тортила питки
- Банички от лаваш с плънка от яйце и кашкавал
- Рижика, Обикновена млечница, Истинска млечница, Червена млечница, Риженка, Рижка, Рижейка и Рижийка
- Пържени гъби със сметана и лук
- Тутманик
- Едра орешарка, Едра миризливка
- Колко време да варим различните видове гъби?
Коментари към Питки с гъби, праз и сусам