Пита с чесново масло и кашкавал
Необходими продукти
За тестото:
30 грама мая
1 чаена чаша прясно мляко или топла вода
4 - 5 чаени чаши брашно
1 яйце
4 супени лъжици масло (или растително олио)
2 чаени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
За плънката:
1 глава чесън (или 20 грама на прах)
200 грама кашкавал (твърд)
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко или топла вода (с температура около 35 - 37 градуса). Добавете яйцето, захарта и солта. След това започнете да прибавяте постепенно пресятото брашно и замесете тесто с ръце или дървена лопатка. В края на замесването сложете разтопеното и охладено масло (може да го заместите с растително олио или маргарин за печива). Продължете да месите тестото, докато спре да се залепя по ръцете, но не повече, защото не трябва да става твърдо (за целта контролирайте количеството брашно).
Готовото тесто поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 30 - 40 минути. Омесете още веднъж и нека втаса отново (още около 30 минути на топло).
Настържете кашкавала на едро, разтопете маслото, обелете и намачкайте чесъна с помощта на преса. Смесете чесъна и маслото.
Готовото тесто разделете на парчета с големина на орех. Подмажете форма за печене с масло.
Всяко от топчетата тесто потопете в ароматното масло и подредете плътно едно до друго в съда. Поръсете слоя с кашкавал и направете следващ по същия начин, отново обилно поръсвайки с кашкавал. Продължете до изчерпване на продуктите. Завършете с кашкавал. Оставете на топло място за 20 - 30 минути, за да втаса.
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете съда с тестото, след 15 минути печене, покрийте с фолио. След още 15 минути махнете покритието и нека хлябът се пече до образуването на наситен златист цвят.
В зависимост от фурната ви, времето за печене варира от 30 до 45 минути.
Ако желаете, направете по-големи топчета от тестото и така ще получите само 1 или два слоя при подредбата, но колкото по-малки са топчетата, толкова по-вкусно става.
Може да поръсите хляба със сусам или нарязан магданоз или копър.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 350 мл АГРОСЕЛПРОМ
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ АНАСОН 10 мл
НАУ ФУДС СПОРТ МСТ ОЙЛ дражета 1000 мг * 150
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ЖОЖОБА 20 мл
КОКОСОВО МАСЛО ОРГАНИК 440 мл НАТУРАЛ ФАКТОРС
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ДЖИНДЖИФИЛ 10 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Масло или маргарин - кое е по-доброто за сърцето?
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Как се прави черен чесън – рецепта за приготвяне и кулинарна употреба
- Орехово масло – употреба, състав и здравни ползи
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
- Тутманик
- Масло от чесън - ползи и употреба
- Обикновен маслен крем
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
Коментари към Пита с чесново масло и кашкавал