Пита с чесново масло и кашкавал
Необходими продукти
За тестото:
30 грама мая
1 чаена чаша прясно мляко или топла вода
4 - 5 чаени чаши брашно
1 яйце
4 супени лъжици масло (или растително олио)
2 чаени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
За плънката:
1 глава чесън (или 20 грама на прах)
200 грама кашкавал (твърд)
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко или топла вода (с температура около 35 - 37 градуса). Добавете яйцето, захарта и солта. След това започнете да прибавяте постепенно пресятото брашно и замесете тесто с ръце или дървена лопатка. В края на замесването сложете разтопеното и охладено масло (може да го заместите с растително олио или маргарин за печива). Продължете да месите тестото, докато спре да се залепя по ръцете, но не повече, защото не трябва да става твърдо (за целта контролирайте количеството брашно).
Готовото тесто поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 30 - 40 минути. Омесете още веднъж и нека втаса отново (още около 30 минути на топло).
Настържете кашкавала на едро, разтопете маслото, обелете и намачкайте чесъна с помощта на преса. Смесете чесъна и маслото.
Готовото тесто разделете на парчета с големина на орех. Подмажете форма за печене с масло.
Всяко от топчетата тесто потопете в ароматното масло и подредете плътно едно до друго в съда. Поръсете слоя с кашкавал и направете следващ по същия начин, отново обилно поръсвайки с кашкавал. Продължете до изчерпване на продуктите. Завършете с кашкавал. Оставете на топло място за 20 - 30 минути, за да втаса.
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете съда с тестото, след 15 минути печене, покрийте с фолио. След още 15 минути махнете покритието и нека хлябът се пече до образуването на наситен златист цвят.
В зависимост от фурната ви, времето за печене варира от 30 до 45 минути.
Ако желаете, направете по-големи топчета от тестото и така ще получите само 1 или два слоя при подредбата, но колкото по-малки са топчетата, толкова по-вкусно става.
Може да поръсите хляба със сусам или нарязан магданоз или копър.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
НУРС МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 50 мл
МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 350 мл АГРОСЕЛПРОМ
ОСТРОВИТ БАДЕМОВО МАСЛО ГЛАДКО 500 г
БОТАЛАЙФ КОНОПЕНО МАСЛО 100 мл
ОЛ НУТРИШЪН МАСЛО ОТ КАШУ ПАРЧЕНЦА 1 кг
МАСЛО ОТ МАГАРЕШКИ БОДИЛ (БЯЛ ТРЪН) 350 мл АГРОСЕЛПРОМ
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Домашно лечение на синузит с чесън и мед
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Обикновен маслен крем
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Цветни рулца от тортила питки
- Втривайте чесън в скалпа, за да удължите и сгъстите косата
Коментари към Пита с чесново масло и кашкавал