Пита с чесново масло и кашкавал

Необходими продукти
За тестото:
30 грама мая
1 чаена чаша прясно мляко или топла вода
4 - 5 чаени чаши брашно
1 яйце
4 супени лъжици масло (или растително олио)
2 чаени лъжици захар
1 чаена лъжица сол
За плънката:
1 глава чесън (или 20 грама на прах)
200 грама кашкавал (твърд)
50 грама масло
Начин на приготвяне:
Разтворете маята в топло мляко или топла вода (с температура около 35 - 37 градуса). Добавете яйцето, захарта и солта. След това започнете да прибавяте постепенно пресятото брашно и замесете тесто с ръце или дървена лопатка. В края на замесването сложете разтопеното и охладено масло (може да го заместите с растително олио или маргарин за печива). Продължете да месите тестото, докато спре да се залепя по ръцете, но не повече, защото не трябва да става твърдо (за целта контролирайте количеството брашно).
Готовото тесто поръсете с брашно, покрийте с кърпа и оставете на топло място за 30 - 40 минути. Омесете още веднъж и нека втаса отново (още около 30 минути на топло).
Настържете кашкавала на едро, разтопете маслото, обелете и намачкайте чесъна с помощта на преса. Смесете чесъна и маслото.
Готовото тесто разделете на парчета с големина на орех. Подмажете форма за печене с масло.
Всяко от топчетата тесто потопете в ароматното масло и подредете плътно едно до друго в съда. Поръсете слоя с кашкавал и направете следващ по същия начин, отново обилно поръсвайки с кашкавал. Продължете до изчерпване на продуктите. Завършете с кашкавал. Оставете на топло място за 20 - 30 минути, за да втаса.
Загрейте фурната до 180 градуса. Поставете съда с тестото, след 15 минути печене, покрийте с фолио. След още 15 минути махнете покритието и нека хлябът се пече до образуването на наситен златист цвят.
В зависимост от фурната ви, времето за печене варира от 30 до 45 минути.
Ако желаете, направете по-големи топчета от тестото и така ще получите само 1 или два слоя при подредбата, но колкото по-малки са топчетата, толкова по-вкусно става.
Може да поръсите хляба със сусам или нарязан магданоз или копър.
Добър апетит!
Продукти свързани с РЕЦЕПТАТА
МАСЛО ОТ ЧЕСЪН 350 мл АГРОСЕЛПРОМ
БОТАЛАЙФ ОРГАНИЧНО МАСЛО ОТ РИГАН 10 мл
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ КИПАРИС 10 мл
СТУДЕНО ПРЕСОВАНО МАСЛО ОТ ТИКВЕНИ СЕМКИ 250 мл ЗЕМЕЛА
ЕОФЛОРИА СУСАМОВО МАСЛО 250 мл
БОТАЛАЙФ МАСЛО ОТ ГРОЗДОВИ СЕМКИ 250 мл
РЕЦЕПТАТА е свързана към
- Тестени изделия
- Разни
- Как да излекувате гъбичките по ноктите за седмица с чесън
- 10 причини да консумирате прясното мляко с чесън
- Лаваш с плънка от шунка и кашкавал
- Тиквички на фурна с домати и картофи
- Гарнитура от задушени моркови с чесън, риган и лимон
- Рулца от тортила питка с апетитка
- Чесън - състав, полезни свойства и противопоказания
- Как да поправим гранясало олио, свинска мас или масло?
- Тутманик
- 5 вреди от честото консумиране на чесън
Коментари към Пита с чесново масло и кашкавал