Пилешки гироси с гръцка млечна салата
Необходими продукти:
- сок от половин лимон
- 2 чаени лъжички зехтин
- 1 чаена лъжичка пресован чесън
- 1 чаена лъжичка сух риган
- 1 чаена лъжичка суха мента
- 1/2 чаена лъжичка кимион
- 5 грама червен пипер
- сол и черен пипер
- 600 грама пилешко месо, обезкостено
- няколко тортила питки
- 1-2 домата, нарязани на кръгчета
за салатата (дзадзики)
- 1/3 чаена чаша нарязани ситно краставици
- 120 грама цедено кисело мляко
- 1/2 чаена лъжичка сок от лимон
- 1/2 чаена лъжичка зехтин
- 1/2 скилидка чесън
- 2-3 листенца прясна мента
Начин на приготвяне:
В купа смесете лимоновия сок, зехтина, чесъна, ригана, ментата, кимиона, червения пипер, солта, черния пипер и разбъркайте. Нарежете месото на парченца и го сложете в ароматната смес.
Охладете за една нощ, а ако сте нетърпеливи да приготвите - поне за два часа. През това време в друг съд изсипете краставиците, цеденото мляко, лимона, зехтина, чесъна и ментата. Разбъркайте и охладете.
Загрейте скара или грил, изпечете месото, добавете част от маринатата и затоплете питките. Гарнирайте всяка с дзадзики, резенчета домат и печено месо.
Прегънете краищата на питката, завийте руло и ги подпъхнете с лист пергаментна хартия. Поднесете и хапнете с удоволствие.
Да ви е вкусно!
За framar.bg: Русиана Михайлова
Източник: www.carolinescooking.com
Коментари към Пилешки гироси с гръцка млечна салата